Dilek Baladiz arbetar på Origo som är ett samarbete mellan kommuner, polis och landstinget i Stockholm. Mellan år 2015 och 2017 ökade antalet nya ungdomar som kontaktade Origo med 50 procent till 168 stycken.
– Det är många fler vuxna i Stockholms län som tipsar om att vi finns och vilket stöd ungdomarna kan få. Majoriteten av ungdomarna som tar kontakt med Origo är ungdomar som är födda och uppväxta i Sverige, säger Dilek Baladiz.
Ensamkommande står inte för ökningen
– Vi har börjat få in en del ensamkommande flyktingungdomar, men det är inte de som har stått för ökningen i vår statistik, fortsätter hon.
Målgruppen är ungdomar mellan 13 och 21 år. Ungdomar oavsett etnicitet, kön, religion och sexuell läggning är välkomna ifall de begränsas av hedersnormer. Anonymitet utmärker organisationen.
– Till oss kommer allt från en 13-årig flicka som vill ha lite mer rörelsefrihet, till ungdomar som har hemliga relationer och är rädda för att det ska upptäckas av släktingar, säger Dilek Baladiz.
De flesta ungdomar som söker sig till Origo vill inte att hela deras värld ska rasa på en gång. De vill prata om sina bekymmer, få gehör, och bli bekräftade. De vill titta på olika alternativ innan de eventuellt tar beslutet att lämna familjen.
– Det är väldigt många som sitter med skam- och skuldkänslor. De är rädda för konsekvenserna ifall de blir upptäckta med att de brutit mot normer, säger Dilek Baladiz.
Vågar söka stöd först som vuxna
Enligt socialtjänstlagen måste föräldrarna kallas till ett möte tillsammans med barnet om en utredning sker, trots att föräldrarna i många fall är förövarna.
– Vi ser tyvärr att väldigt många ungdomar väntar tills de blir myndiga. De är medvetna om att då kan man säga till myndigheter och vuxna att de inte får ta kontakt med föräldrarna. Det är väldigt tråkigt att se att de har väntat med att söka stöd, säger Dilek Baladiz.
Vissa ungdomar som sökt sig till Origo har tidigare sökt hjälp hos myndigheter där de inte tagits på allvar, eller inte känt att deras situation är förstådd. Då tar Origo nya tag genom att kontakta hemkommunen och ge deras bedömning om det är hedersrelaterat.