Stockholms kommunala grundskolor lånar gratis ut minst 42 000 lärplattor. De används i klassrummen, men ofta också för att göra hemuppgifter. När en platta skadas uppstår frågan om det var en olyckshändelse eller uppenbar oaktsamhet. I det senare fallet kan skolan kräva skadestånd, men för en olyckshändelse ifrågasätts ersättningskravet.
– Är det så att skolan organiserar sitt arbete så det är nödvändigt att ha de här lärplattorna, då måste man se till att eleverna får tillgång till dem utan kostnad och i den omfattning som behövs, säger Fredrika Brickman som är enhetschef på Skolinspektionen.
Skolinspektionen är tydlig med att skolorna inte i förväg, genom avtal eller bestämmelser, får kräva ersättning utifall it-utrustningen skulle skadas.
Självrisk upp till 3 000 kronor
På Tullgårdsskolan, som har låg och mellanstadieklasser, har alla elever en surfplatta. Skolan tillämpar en självrisk på upp till 3 000 kronor om en platta skulle ”tappas bort eller gå sönder i lek”, något som uppenbart bryter mot Skolinspektionens krav på att inga avgifter får aviseras i förväg.
SVT har pratat med Skolinspektionen och de säger att man får inte i förväg stipulera en kostnad i samband med läromedel. Vad tänker du om det?
– Det är därför det är bra att vi har jurister som man som rektor kan vända sig till. Det är de som får titta på vad som är hållbart och inte hållbart och så förhåller vi oss till de lagar och regler som vi ska göra, säger rektor Malin Bergalw.
Så ni kommer att fortsätta att tillämpa de regler som ni hittills har alltså?
–Ja.
Skolledningen backar
Dagen efter SVT:s intervju med Malin Bergalw skickade skolledningen ett brev till föräldrarna:
”I vår ansats till klarare direktiv till er om vad det skulle kunna kosta, har vi på vår skola, inte i staden, gjort en bedömning att maxkostnaden för en lärplatta kommer vara 3 000 kr på Tullgårdsskolan – det var fel”.
Läs hela brevet till föräldrarna där skolledningen tar tillbaka kravet på självrisk
Igår var SVT nyheter hos oss och gjorde ett reportage om digitala verktyg. Det var ett reportage bland annat om kostnader. I reportaget har jag inte använt rätt term gällande lån av digital enhet utan svarat på journalistens frågor om avtal och bekräftat att vi har Stockholms stads avtal. Det som är fel är att det inte är ett avtal – det är en överenskommelse om att ni har läst informationen om hur digitala enheterna ska tas om hand under lånetiden.
Vi som skola har fått förfrågningar om att vara tydligare kring ev. kostnader om lånade lärplattor går sönder. I vår ansats till klarare direktiv till er om vad det skulle kunna kosta, har vi på vår skola, inte i staden, gjort en bedömning att maxkostnaden för en lärplatta kommer vara 3 000 kr på Tullgårdsskolan– det var fel.
Det får enligt Skolinspektionen och Skolverket inte stå något om en fast ersättningsskyldighet, då det inte överensstämmer med avgiftsfriheten i skolan. Varken då eller nu är dessa 3 000 kr tänkta att vara en fast ersättningsskyldighet, men det kan uppfattas så. Därför kommer vi ändra detta och bara hålla oss till det som står i dokumenten om att omständigheterna i varje enskilt fall där en lärplatta går sönder utreds dialog mellan skolan, eleven och vårdnadshavaren.
I de fall en skada uppstått har vi alltid utrett händelsen och skolan har tagit och kommer fortsatt ta stort ansvar för våra lärverktyg. Hittills har vi inte krävt ersättning i något fall och inga räkningar har skickats ut från skolan. Vi vet att några vårdnadshavare själva har kompletterat utrustningen innan inlämning av verktygen vid avslut på Tullgårdsskolan.
Har ni frågor är ni varmt välkomna att kontakta mig.
Med vänliga hälsningar
Malin Bergalw