Karolinska flyttar cancervård till Norrtälje. Patienten Carola Petrini får cellgifter av vårdpersonal. Projektet gör att hon kan stanna kvar i fritidshuset utanför Norrtälje istället för att behöva åka in till Solna för att få sin Cancerbehandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I stället för att åka 18 mil fram och tillbaka för att få sin cancerbehandling i Solna, kan Carola Petrini kan stanna kvar i fritidshuset utanför Norrtälje. Hör i videon vad det har betytt för henne. Foto: Tomas Blideman/SVT

Karolinska flyttar ut cancervården – ”Blir mer livskvalitet”

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Universitetssjukhuset testar att under några sommarveckor flytta delar av sin cancerbehandling till Norrtälje sjukhus för att öka patienternas livskvalitet. Förhoppningen är att eventuellt göra detta permanent och utvidga till andra sjukhus.

– I stan är det svårt för mig att komma ut. Här kan jag bara kliva rätt ut i trädgården. Det blir mer livskvalitet, säger Carola Petrini, som får sin andra cellgiftsbehandling på Norrtälje sjukhus.

Under tre veckor i sommar flyttar Karolinska Universitetssjukhuset i Solna delar av sin cancervård till Norrtälje sjukhus. Projektet är ett samarbete mellan Karolinska och Norrtälje sjukhus och ska ge kortare restid för både Norrtäljebor och fritidsboende i behov av vård.

– Hade jag pendlat till KS så är det 18 mil fram och tillbaka. Nu får jag tid att vara ute i naturen, säger Carola Petrini.

”Idén kom från patienterna”

Under pilotprojektet står Norrtälje sjukhus för lokalerna och Karolinska universitetssjukhuset för personal. I Norrtälje, kan patienter som annars skulle behövt ta sig till KS i Solna, få cellgiftsbehandling.

– Idén kom från patienterna, som bor eller har landställe i Norrtäljetrakten, att det kanske skulle gå att flytta ut delar av cancervården till Norrtälje. Vi har fått väldigt positiv respons, säger Susanne Wallberg som är verksamhetschef för Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset.

Förhoppningen är att det permanentas

När projektet är slut ska det utvärderas. Förhoppningen är att det ska bli permanent och att patienter i Stockholms läns norra delar ska kunna fortsätta få vård i Norrtälje. Och kanske även på andra platser.

– Vi skulle även vilja utvidga till fler sjukhus i södra delarna av länet. Vi tror att det här är ett vinnande koncept, säger Susanne Wallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.