Karolinska sjukhusets logga och en kvinna som håller i en nyfödd bebis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Med väldigt noggranna riktlinjer så är det här en säker vård, säger Karin Pettersson, chef på Karolinskas förlossning. Foto: Erik Simander/Christine Olsson/TT

Karolinska tystade ned brister vid hemförlossningar

Uppdaterad
Publicerad

När Karolinska universitetssjukhuset plötsligt stoppade sina hemförlossningar hänvisade de till att projektpengarna tagit slut. Men samtidigt gjordes det en utvärdering som visade på flera brister. Rapporten publicerades aldrig offentligt och nu har sjukhuset börjat med hemfödslar igen.

Hemförlossningarna infördes 2020 inom projektet Min barnmorska där kvinnan träffar samma personal under hela graviditeten. Endast omföderskor med låg risk för komplikationer skulle beviljas.

I oktober 2022 meddelade sjukhuset att projektet avslutas eftersom pengarna tagit slut. Men ledningen undvek att prata högt om den utvärdering som gjorts, där flera problem konstaterades. Bland annat fick fyra kvinnor allvarliga bristningar i underlivet.

Läkaren Sophia Brismar-Wendel på Danderyds sjukhus sitter i ett lunchrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophia Brismar-Wendel, förlossningschef på Danderyds sjukhus, reagerade på två saker i utvärderingen av Karolinskas hemförlossningar. Foto: Sandra Johansson/SVT

Frångick riktlinjer

Utredningen gjordes av Lennart Nordström, professor emeritus i obstetrik och gynekologi. 66 hemförlossningar analyserades.

– Det var ett underlag för att bedöma projektets fortlevnad, så förstod jag det när jag fick uppdraget, säger han.

Lennart Nordström anser att Karolinska i minst tre fall tänjt på sina kriterier för vem som bör beviljas hemförlossning. Det handlar bland annat om ett foster som varit för stort och om ett fall där kvinnan tog antidepressiva läkemedel, vilket går emot riktlinjerna. Han uppger dock att det somatiska utfallet var gott, vilket är väntat när det gäller omföderskor med låg risk för komplikationer.

Vet du mer? Tipsa oss.

Infördes igen

I februari 2023 återinfördes hemfödslarna, efter hälso- och sjukvårdsnämndens beslut att höja ersättningen per förlossning. Källor med insyn uppger för SVT att återinförandet var ett sätt att få tillbaka personal i barnmorskekrisen.

Vi har talat med politiker i nämnden som fortfarande inte känner till utvärderingen. Inte heller patienter informeras om resultatet.

Karin Pettersson, chef för förlossningsvården på Karolinska, ser inget skäl att berätta om resultaten för patienter. Hon uppger att hälso- och sjukvårdsförvaltningen informerats om utvärderingen men själva avböjt att ta del av den.

– De fick se allt underlag som vi hade innan vi startade detta.

Hon anser att det finns tillräckligt med studier som visar att hemförlossningar är säkra om man följer vissa riktlinjer.

Skärmdump på ett mejl

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utvärderingen av hemfödsel får ännu inte spridas”, skriver Karin Pettersson till en branschkollega i maj 2023. SVT har tagit del av mejlkonversationer som visar hur medarbetare på Karolinskas förlossningsavdelning försökt hålla utvärderingen intern. Se mejlen i klippet. Foto: SVT/Helena Landstedt/TT

Hemförlossningar på karolinska

Följande komplikationer och brister konstaterades i utvärderingen av sjukhusets hemförlossningar mellan 2020-2022:

  • Sex av kvinnorna behövde överföras till sjukhus
  • Fyra kvinnor fick allvarliga bristningar i underlivet
  • Sjukhuset bedöms ha tänjt på sina kriterier i tre fall
  • I två fall anser utredaren att barnmorskor använt icke evidensbaserade metoder och i två fall hanterades oxytocin på felaktigt sätt
  • Ett barn fick för lågt resultat i vitalitetsbedömningen
  • Ett barn föddes med blodutgjutning i bakhuvudet, ett med stasat ansikte, ett med gulsot och ett med ihopväxta tår
  • Två fall av misstänkt eller bekräftad felutveckling av höftled

Källa: Karolinska universitetssjukhuset/Lennart Nordström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar hemförlossningar

Mer i ämnet