Karolinska stoppar hemförlossningar – födande får betala själva

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som vill föda barn hemma kommer inte längre få möjlighet att göra det. Efter två år väljer Karolinska universitetssjukhuset att lägga ner den enda möjligheten till regionfinansierad hemförlossning i Sverige.

– Jag är chockad. Fler kommer tvingas föda på sätt de inte önskar, säger Lisel Naeslund, ordförande i Birth Rights Sweden.

Som enda regionverksamhet i Sverige har Stockholm, sedan hösten 2020, erbjudit friska omföderskor att föda i sina hem. När Karolinska universitetssjukhuset planerat för nästa år har man nu fattat beslutet att ta bort den möjligheten.

– Vi kommer att prioritera att erbjuda god förlossningsvård till alla. Att förlösas på sjukhus är det absolut säkraste och det är den vården vi måste prioritera, säger Heidi Stensmyren, sjukhusets chef för tema Kvinnohälsa och hälsoprofessioner.

En orsak till beslutet är att projektpengarna som gör det möjligt att erbjuda hemförlossning tar slut vid årsskiftet. Hittills i år har 21 kvinnor valt att föda hemma via Karolinska. Enligt Heidi Stensmyren finns det inte kapacitet att fortsätta erbjuda den möjligheten efter första kvartalet 2023 – trots att det alltså handlar om en liten grupp. Nästa år väntas 27 000 barn förlösas i Region Stockholm, enligt Heidi Stensmyren.

– Vi har som tydlig prioritering att erbjuda alla gravida en barnmorska per födande. Hemförlossning kräver att bemanna upp med två barnmorskor i hemmet för en mycket liten grupp, det är resurser som måste tas från den ordinarie förlossningsverksamheten vilket påverkar den totala kapaciteten.

Kritiken: Låt kvinnorna styra

Beslutet innebär att den som vill föda hemma nu får bekosta det själv. Svenska Barnmorskeförbundet är kritiskt.

– Det är sorgligt. Vi bör erbjuda kvinnor ett individualiserat val. Svensk förlossningsvård behöver ta ett steg framåt och våga låta kvinnans röst och val styra, säger ordförande Eva Nordlund.

Hon anser att hemförlossning bör vara en del av vårdutbudet i hela landet.   

– Friska kvinnor ska inte behöva vara på sjukhus om man absolut inte vill. Vi behöver titta på vad det är för kvinna vi har framför oss. Vad behöver just hon för att få en trygg och säker förlossning, både medicinskt och psykosocialt.

Eva Nordlund tycker också att det synd att den medicinska utvärderingen av hemförlossning i svensk och kontrollerad kontext nu inte kan fortsätta.

”Har funnits en stolthet”

Organisationen Birth Rights Sweden, som samlar föräldrar, barnmorskor och doulor, ser risker med beslutet.

– Vi kanske kommer se fler som föder oassisterat, utan barnmorska. Det är en stor sorg. Att kunna föda hemma och få det regionfinansierat har ett symbolvärde. Det har funnits en stolthet i det, säger ordförande Lisel Naeslund.

Se henne förklara varför hemförlossning borde vara ett alternativ i klippet ovan.

Det här gäller vid hemförlossning

Även om kvinnor i Sverige har rätt att föda var de vill, så finns inga nationella riktlinjer om att regionerna ska erbjuda hjälp vid hemförlossning. Fram till 2019 kunde kvinnor få bidrag till hembarnmorska via hälso-och sjukvårdsförvaltningen men det stoppades efter ett politiskt beslut. Hemförlossning ansågs inte vara tillräckligt patientsäkert.

Sedan hösten 2020 har hemförlossningar erbjudits inom ramen för vårdvalet Min barnmorska, via Karolinska universitetssjukhuset, där ett litet team av barnmorskor följer den gravida från inskrivning till eftervård.

För att minimera riskerna vid en hemförlossning erbjöds det i Stockholm enbart till kvinnor som har låg risk för komplikationer under förlossningen och som har fött barn tidigare. Föderskan fick inte heller bo längre bort än 40 minuter från Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. 

Förlossningen får nu bekostas av de blivande föräldrarna själva. Barnmorskorna som hjälper till vid hemförlossningen tar ut en avgift, som man får betala själv. Den kan vara uppemot 20 000 kronor. 

I vissa regioner kan man få ersättning för barnmorskans kostnader om man uppfyller vissa kriterier. Det kan till exempel vara att man bor på ett visst avstånd från ett sjukhus och ha genomgått en läkarundersökning några veckor före beräknad förlossning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.