Att övervaka människors ansikten är kontroversiellt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör KD om varför de vill införa ansiktsigenkänning i SL-trafiken – och MP:s hårda kritik mot förslaget. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

KD och M: Inför ansiktsigenkänning i SL-trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Stockholm vill införa ansiktsigenkänning med hjälp av AI inom SL-trafiken. Målet är att få fast fler brottslingar.

– Redan idag använder polisen våra trygghetskameror och tar ut bilder tusentals gånger per år. Det här är ett sätt att göra det snabbare och smartare, säger Karl Henriksson (KD), gruppledare i trafiknämnden i Region Stockholm.

Förslaget får skarp kritik från den styrande koalitionen.

Idag används fler än 20 000 trygghetskameror inom SL-trafiken. Många av kamerorna övervakas i realtid av personal på SL:s trygghetscentral.

Nu vill Kristdemokraterna och Moderaterna i Region Stockholm att även artificiell intelligens, AI, ska användas för till exempel ansiktsigenkänning av SL:s resenärer. Enligt KD och M handlar det om att använda tekniken som ett sätt att upptäcka brottslingar.

– Polisen ska inte kunna söka vem som helst när som helst. Men om man till exempel är häktad i sin utevaro misstänkt för ett grovt brott tycker jag det är väldigt rimligt att använda alla resurser som finns tillgängliga för att söka efter personen, säger Karl Henriksson (KD).

Trafikregionrådet: SL ingen experimentverkstad för Tidöpartierna

KD och M verkar dock få svårt att få igenom förslaget. Enligt trafikregionrådet Anton Fendert är den styrande koalitionen starkt emot att övervaka SL-trafiken med hjälp av AI.

– SL och SL:s resenärer ska inte vara en del av Tidölagets experimentverkstad. Det här gör de för att hålla sina vänner i SD glada. Vi kommer inte införa någon AI-övervakning, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP).

Hör mer om hur de olika sidorna argumenterar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.