Här testar Kenneth Karvonen (t.h), som har nedsatt immunförsvar, om han fått antikroppar mot covid-19 en vecka efter att han tagit den första vaccindosen. Men hur kan han skyddas? Få svaret i videon. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Kenneth vaccineras mot covid-19 – trots immunbrist

Publicerad

Kan personer som nästan helt saknar immunförsvar skyddas av coronavaccin? Det ska forskare i en studie på Karolinska Universitetssjukhuset ta reda på. 90 deltagare med försvagat immunförsvar får testa om deras kroppar kan utveckla ett skydd mot sjukdomen.

Personer med immunbrist löper större risk än andra att drabbas allvarligt av covid-19. Internationell statistik visar att var tredje drabbad dör till följd av viruset. Därför är svenska forskare nu ivriga att testa om vaccinet kan leda till att antikroppar eller t-celler bildas även hos de som saknar immunförsvar.

Så går studien till

  • I hela studien deltar över 500 personer – förutom personer med immunbrist även hiv-patienter och personer som genomgått transplantationer.
  • Deltagarna får samma coronavaccin som erbjuds i den övriga vården, men uppföljning sker flera gånger i månaden i form av bland annat antikroppstester och blodprover för att se hur immunförsvaret reagerar på vaccinet.
  • Kortvariga effekter av vaccinet väntas kunna ses redan efter några månader, medan de långvariga effekterna följs upp fram till åtminstone 2023.

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet