Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: TT

KI faller på universitetsrankning

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini har svärtat ned Karolinska institutets (KI) rykte. Nu faller KI tungt på en internationell rankningslista över världens främsta lärosäten. Phil Batty, redaktör för Times Higher Education som ligger bakom listan, kallar resultatet för ”en skam”.

Det är brittiska Times Higher Education (THE) som nu presenterar sin årliga rankning. KI är fortfarande främst bland svenska lärosäten men har fallit från 28:e till 38:e plats. Fallet är anmärkningsvärt stort då bara två universitet på topp 100-listan backar mer än vad KI gör.

Phil Batty, redaktör för THE, kallar resultatet ”en skam” och utvecklar i ett mejl till TT vad som tros ligga bakom:

Macchiarini-skandalen

”Karolinska institutet tappar tio placeringar som ett resultat av sämre poäng än tidigare för lärosätets forsknings- och undervisningsrykte. Det här kan vara ett resultat av skandalen med professor Paolo Macchiarini”, skriver han.

Svidande kritik

Det var under 2014 som kirurgen Paolo Macchiarini anklagades för forskningsfusk av läkarkollegor. Detta efter att vid KI bedrivit experimentella operationer med syntetiska luftstrupar på svårt sjuka patienter som senare avled. I externa utredningar som presenterades för ett år sedan fick såväl Karolinska universitetssjukhuset som Karolinska institutet svidande kritik. Bland annat ifrågasattes hur KI över huvudtaget kunde anställa kirurgen och som resultat fick ett flertal personer avgå.

”De som svarar på vår enkät gällande anseende ger inga förklaringar till hur de har röstat men det här fallet (Paolo Macchiarini) kan ha varit en faktor för dem”, skriver Phil Batty.

”Naturligt att vi tappar”

Karolinska institutets nya rektor Ole Petter Ottersen medger att skandalen kring Paolo Macchiarini kan ha påverkat:

– Det är naturligt att vi tappar på listan när det gäller subjektiva parametrar som har med omdöme att göra, men de besked vi samtidigt får är att vår forskning går lika bra som förr och när det gäller antalet citeringar i vetenskapliga tidskrifter är det stabilt.

TT: Hur tänker du återupprätta KI:s rykte?

– Vi har en åtgärdsplan med ett syfte att upprätta KI:s mål. Sedan kommer det att ta tid och det är en lång process med många åtgärder.

Om Times Higher Educations lista nu är dyster läsning för KI kan Uppsala, Lunds samt Stockholms universitet vara nöjda då de avancerar alla tre. I den absoluta toppen rankas anrika Oxfords universitet etta för andra året i rad.

Svenska lärosätens placeringar

De svenska universitetens platser samt förra årets placeringar inom parentes (under plats 200 placeras lärosätena i intervall, de får ingen individuell placering):

38. Karolinska institutet (28)

86. Uppsala universitet (93)

93. Lunds universitet (96)

134. Stockholms universitet (144)

173. Kungliga tekniska högskolan (159)

198. Göteborgs universitet (170)

201–250. Chalmers (251–300)

251–300. Sveriges lantbruksuniversitet (251–300)

251–300. Umeå universitet (251–300)

351–400. Linköping universitet (301–350)

351–400. Örebro universitet (351–400).

Källa: Times Higher Education

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet