KTH stämmer regelbundet av med Säpo om utländska studenter säger rektor Sigbritt Karlsson. Foto: KTH/TT

Rekordmånga kinesiska studenter i Stockholm – KTH har kontakt med Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Det är rekordmånga kinesiska studenter som söker sig till Stockholm för att studera och de flesta av dem går på KTH. Samtidigt kommer en rapport om att kinesiska militären systematiskt placerar ut personer på olika högskolor. Nu säger KTH:s rektor att man regelbundet stämmer av med Säpo.

Kinesiska studenter är den största gruppen bland de internationella studenterna, enligt en ny rapport från Stockholms akademiska forum. På ett år har studenter från Kina ökat med 18 procent i Stockholm. De studerar på Stockholms olika lärosäten men en majoritet – 470 studenter – går på KTH.

Men samtidigt pekar en annan rapport, från Australian Strategic Policy Institute, på att den kinesiska militären systematiskt placerar studenter på olika tekniska högskolor och universitet, där Sverige finns med på listan av utsatta länder, det rapporterar Ekot.

”Vi är inte naiva”

Men rektor Sigbritt Karlsson på Kungliga Tekniska Högskolan, säger att hon inte känner sig orolig. Hon betonar att KTH inte särbehandlar några studentgrupper, men att man följer rapporteringen och att skolan regelbundet har avstämningar med Säkerhetspolisen (SÄPO) i olika frågor, bland annat den här frågan.

–  Vi är ju inte naiva, vi är medvetna om vad man ser i omvärlden och vi förstår också att kinesiska medborgare har krav på sig, säger Sigbritt Karlsson, rektor på KTH.

Tekniska högskolor mest intressanta

Jerker Hellström är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstituts Asien- och Mellanösternprogram. Att Kina verkligen placerar ut studenter i Sverige är inget han kan bekräfta eller dementera. Men i sådana fall skulle just tekniska högskolor vara av intresse.

– Kina har ju en ambition att komma ifatt resten av världen, främst västvärlden, inom teknologi. Och spionage är en av de metoder som man använder sig av. Vilka konkreta metoder som används kan jag inte svara på, men tekniska högskolor är absolut de mest intressanta för Kina i så fall, säger Jerker Hellström.

Varför just Sverige är med på listan av utsatta länder tror Jerker Hellström kan bero på att Sveriges utbildningsväsende är väldigt öppet. 

– Sedan är Sverige attraktivt då vi är i framkant när det gäller innovation och högteknologiska produkter.

Tidigare har studenter från Tyskland och Finland toppat listan men nu har de kinesiska studenterna gått om.

Inresande studenter till Stockholm (Läsåret 2017/ 2018)

1. Kina (826, +18 %)

2. Finland (794, -4 %)

3. Tyskland (774, + 2 %)

4. Frankrike (482, 0 %)

5. Indien (385, +16 %)

6. Italien (362, +7 %)

7. Spanien (339, +14 %)

8. Grekland (275, +2 %)

9. USA (275, -1 %)

10. Nederländerna (222, -13 %)

Källa: Stockholms Akademiska Forum (Staf)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.