Klimatförändringar ger nya sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att Stockholm måste leva med en rad tropiska sjukdomar när klimatet förändras.

Fästingar året runt, malaria och risk för värmeslag i Stockholm – ja, det är vad vi måste räkna med redan om 50-100 år.

Länsstyrelser och kommuner samlar sig nu för att planera för ett Stockholm där antalet rejält varma dagar ökar från ungefär fem, som vi har idag, till 30-40 varje år.

Samtidigt ökar nederbörden med upp till 30 procent, och vegetationsperioden varar nästan året om.

-Det innebär enormt stora förändringar ute i naturen. Vi kommer se förändringar inom de pollenproducerande arterna, och inom alla de sjukdomar som sprids med insekter, fästingar och smågnagare, säger Elisabet Lindgren, forskare på Karolinska institutet.

Malaria att vänta

Här i Stockholm kommer vi att ha fästingar också till jul, och de kommer vara många fler. TBE och borrelia blir alltså ett betydligt värre problem än idag.

Vi får många fler myggor, och med det följer malaria, liksom leishmaniasis, vilket sprids med en liten mygga och kan vara dödligt för människor med nedsatt immunförsvar.

Denguefeber finns redan i sydeuropa och når oss sannolikt i slutet av seklet. Badsårsfeber, som också kan vara dödligt, kommer att öka även det.

-Det viktiga är att informera och utbilda allmänheten så att man förstår att det är nya risker, säger Elisabet Lindgren.

Charlotte Permell

charlotte.permell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.