Botkyrkapolisen Martin Lazar fotograferad i Tumba centrum. Foto: Henrik Montgomery/TT

Botkyrkapolisen befarar ett stökigt sommarlov

Uppdaterad
Publicerad

Viruspandemin gör att fler barn och unga kommer att tillbringa sommarlovet på hemmaplan. Det kan bli ovanligt stökigt, befarar polisen.

Nu rustar kommuner för att få ut fler vuxna där unga hänger.

– Corona är här på besök. De stora utmaningarna kommer när de ekonomiska konsekvenserna blir synliga, säger Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka söder om Stockholm.

Han jobbar med trygghetsfrågor nära medborgarna i Fittja, Alby och Norsborg. Bostadsområden som klassas som särskilt utsatta av polisen, och som riskerar att drabbas hårdare i kölvattnet av coronakrisen, befarar han.

– Jag är mest orolig för sommaren, när skolorna stänger. Många familjer som reser utomlands för att hälsa på släktingar stannar hemma. Det kommer bli fler unga ute på gatorna. Mer våld i hemmet. Och mer arbete för redan hårt utsatta myndigheter i semestertider.

Botkyrkapolisen samverkar sedan länge med kommunen mot den öppna narkotikahandeln i flera lokala centrum.

– Vi jobbar stenhårt för att kväva rekryteringen till den organiserade brottsligheten. En farhåga är att fler unga exponeras och att kriminella tar tillfället i akt när föräldrar och vuxenvärlden inte har koll, säger Martin Lazar.

Färre sommarjobb

Runt om i Sverige rustar nu kommuner för att möta sommarlovet med fler vuxna. I Göteborgs stad har två nya arbetsgrupper bildats som ska jobba stadsövergripande mot social oro och våld i nära relationer.

Många kommuner jobbar också för att ställa om de sommarjobb som vanligtvis erbjuds i äldrevården. I Botkyrka kommun och Stockholms stad rustar man för att utöka med sommaraktiviteter, lovskola och fältverksamhet.

– Vi har beslutat att ha förstärkt bemanning i alla stadsdelar med fältassistenter och ungdomsjour under hela sommaren. Nu blir det extra viktigt med vuxna där ungdomar befinner sig, säger Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.