Enligt Nationella trygghetsundersökningen från Brå så känner sig invånarna i Upplands-Bro sig mest otrygga i hela landet, sett till kommunerna. Magnus Nilsson är kommunpolis i Upplands-Bro och Järfälla:
– Vi har jämfört oss med andra liknande kommuner där otryggheten är betydligt lägre och vi hittar inga jättestora skillnader, så vi har funderat vad som skiljer oss åt. Det är svårt att sätta fingret på men en tydlig skillnad är att här finns väldigt starka Facebook-grupper.
Magnus Nilsson vill inte gå in närmare på vilka grupperna är, men säger att de styr budskapen och vad som levereras ut. Han anser att deras budskap är att lyfta upp allt som är dåligt.
”Översköljs av allt som är dåligt”
– Det här är en hypotes som inte går att bevisa, men om man bor i Upplands-Bro och översköljs av allt som är dåligt – det är rån, det är ungdomar hit och dit, en del är fakta, en del är missuppfattat och en del är hittepå – om det här är en kommuninvånares primära nyhetskälla så är det inte konstigt att trygghetssiffrorna är låga.
Magnus Nilsson säger att de brukar få mycket kritik när de påpekar detta, men han gärna skulle se någon forska på Facebookgruppernas påverkan.
– Allt är inte bra i Upplands-Bro, men problemen står inte i proportion till det trygghetssiffrorna visar. Den enda rimliga förklaringen är det tydliga drevet i det här Facebook-grupperna.
Har varit skjutningar
Svaren från undersökningen är insamlade år 2017 och 2018 och Magnus Nilsson frågar sig själv om det innebär att man är otrygg i Upplands-Bro här och nu? Han konstaterar att de har haft skjutningar som de jobbar med, men också att kommunen har gjort ett ”jättearbete” med trygghetsfrågorna.
– I utsatta områden finns det fog för oro, men sett till kommunen i stort finns inte skäl att vara mer otrygg än på andra jämförbara platser.