• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fletcher Sjöman påverkade lönesättning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Österåker, moderaten Michaela Fletcher Sjöman, har vid flera tillfällen brutit mot kommunallagen genom att gå in och påverka löner till enskilda tjänstemän. Och när ABC begärde ut mejlkorrespondens mellan högsta politikern och kommundirektören fick vi bara vissa utvalda mejl av kommunen.

I landets kommuner är det högre tjänstemän som sätter lön på medarbetare för att undvika att politiker ska kunna påverka lönesättningen hos enskilda tjänstemän. Trots detta är det just det här som kommunstyrelsens ordförande i Österåker gjort vid flera tillfällen.

– I de bästa av världar skulle jag naturligtvis inte göra det, och det var inte rätt av mig. Jag skulle ha haft en diskussion, eller vi hade diskussioner, jag och kommundirektören Karin Proos, där jag ville att det skulle synas i lönekuvertet för vissa nyckelpersoner som är viktiga för kommunens styrning, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman (M).

Österåkers KS-ordförande påverkade löner

– Det här är en nyhet för mig. Jag tycker det är illavarslande, för man gör inte så här. I lönesättning ska man hålla fingrarna borta, och det är viktigt att man gör det, säger det socialdemokratiska oppositionsrådet Ann-Christin Furustrand.

”Bryter mot kommunallagen”

När vi talar med en av landets främsta experter i förvaltningsrätt är han förundrad över hur det kan gå till så här i Österåkers kommun.

– Man bryter mot kommunallagen och hela organisationen i kommunen. Man kliver in och struntar i alla rättsregler och gör som man vill, säger Olle Lundin vid Uppsala universitet.

Men det är inte bara lönesättningen som kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Sjöman har gått in och styrt. I går kunde vi berätta att hon tog över en fråga om jäv som kommundirektören hade mandat att lösa. 

Skickade bara utvalda mejl

Kommundirektören kände sig överkörd och det hela slutade med att kommundirektören fick gå, med ett avgångsvederlag på 1,7 miljoner kronor.

När ABC ville få ut e-post mellan högsta politikern och kommundirektören valde kommunen att bara skicka vissa utvalda mejl.

– Alla mejl som du har begärt ska ha kommit via it-enheten. Eftersom jag inte hanterade dem kan jag inte svara på varför vissa inte har kommit. Ja, jag har skrivit sådana mejl ,säger Michaela Fletcher Sjöman.

ABC: De här mejlen som är komprometterande för dig som högsta politiker har ju jag fått via källor. Varför fick jag inte de här mejlen när jag begärde ut dem?

– Jag kan tyvärr inte svara på det, men jag är fullt medveten om att jag skrivit breven och mejlen, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Michaela Fletcher Sjöman.

ABC: Varför har inte ni agerat tillräckligt starkt i den här frågan som opposition?

– Det har vi gjort, de här senaste veckorna är ungefär hur det har varit sen valet. Vi har haft massvis av skandaler och vi har reagerat varenda gång, säger Ann-Christin Furustrand.

ABC: Är inte det här ett maktmissbruk av dig som högsta politiker i kommunen, att göra så här?

– Mitt ansvar är att vara medborgarföreträdare och förtroendevald och leda den här kommunen Österåker till att bli den framtidskommun och framgångskommun som den har potential att bli, säger Michaela Fletcher Sjöman.

Tipsa ABC

Har du information om liknande händelser i din kommun? Kontakta ABC:s reporter Jens Larsson på jens.larsson@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Österåkers KS-ordförande påverkade löner

Mer i ämnet