• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Allt fler vill undvika flyget, och nu peppar och hjälper tågresenärer varandra i sociala nätverk. Foto: SVT/TT

Allt fler vill tågsemestra när klimatångesten ökar

Uppdaterad
Publicerad

Att skippa flyget och resa med tåg på semestern har blivit något av en trend, men planeringen kan vara både bökig och tidskrävande. Nu samlas resenärer i sociala nätverk för att hitta rätt i tågdjungeln.

En krånglig och tidskrävande tågsemester fick nästan miljöentreprenören Susanna Elfors att tappa lusten att ta tåget utomlands. Men istället för att ge upp skapade hon Facebook-gruppen Tågsemester, där medlemmarna själva kan hjälpa varandra att förverkliga drömmen om en semester på räls.

– Det visade sig att jag inte var ensam om att tycka att det var bökigt och krångligt att resa med tåg utomlands, säger Susanna Elfors.

– De flesta medlemmar skriver inför att de ska ut och resa, men det är också många som hör av sig för att få tips och råd under resans gång. Dessutom lägger många upp reseberättelser, säger hon.

Vuxit snabbt

Facebookgruppen startade 2014, men under det senaste året har den vuxit explosionsartat, från 4 000 till 60 000 medlemmar. Och fortfarande tillkommer omkring 1 500 nya medlemmar varje dygn.

– Ja, intresset för att resa klimatsmart har verkligen nått en ”tipping point”, fler och fler verkar vilja undvika flyget om de kan, säger hon.

Pepp och stöd från varandra

Men trots det ökade intresset för tågresande hänger inte infrastrukturen runt omkring med, förklarar Susanna Elfors. Det saknas ett gemensamt europeiskt bokningssystem och vagnsbredden på SJ:s tåg har inte samma standard som i Europa.

Gamla regelverk och system gör också bokningsprocessen komplicerad och inom gruppen finns en hel del frustration över att tågbiljetter ofta kostar mer än flygbiljetter. Samtidigt finns en vilja att hitta smarta lösningar.

– Det är en peppig stämning där man försöker lösa problem tillsammans, men risken är ju att om det blir för krångligt kanske de som vill åka klimatsmart ändå tar flyget, säger Susanna Elfors.

Efterlyser mer samordning för att underlätta resandet

Nu efterlyser Susanna Elfors politiska beslut som gör det enklare att resa med tåg till Europa.

– Som det känns nu har konsumenterna tagit makten över sitt eget tågresandet när politiker och företag inte verkar hänga med i samma takt som de som vill resa klimatsmart.  De är lite av en ny folkrörelse, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.