Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omvandling ska göra det mer attraktivt i Kista. Foto: SVT

Kontorslokalerna ekar tomma i Kista – blir bostäder

Publicerad

Färska siffror visar att färre kontorslokaler står tomma i Stockholm. Men i Kista är siffran fortsatt hög, totalt är den 23 procent. Något som man tror kommer att ändras framöver ju attraktivare området blir – med kommande kontorsomvandlingar till bostäder.

– Det handlar om att sy ihop boende med kontor och tjänster. Det blir absolut viktigast dels för att minska vakanser men också för att göra området mer attraktivt att vara i, säger Niclas Höglund, analyschef JLL.

Det har varit en hög vakans i Kista under en längre tid och trots att siffran har minskat så är det forsatt hög. En av orsakerna till det är att flera företag lockas till att flytta in i city. Men enligt JLL menar man att mycket handlar om planprocesser och att det går alldels för långsamt att få klart dem i Sverige.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

– Vi har stora utmaningar med tomterätter, alltså fastighetsägare kan inte fritt disponera marken där de har fastigheten på. Man behöver se över de här delarna och ge stöd och det tar tid att göra de här förändringar, säger Niclas Höglund, analyschef JLL.

”Våga investera”

Om några år tror han att läget kommer att se annorlunda. I området planeras det att omvandla tomma kontor till bostäder och också andra satsningar.

– Vi behöver hjälp av både politiker och företagare att våga investera och tro på området. Viktigt att vi kommer igång med våra projekt annars kommer vi ha så här höga vakanser under en lång tid och det är inte bra för någon, säger Niclas Höglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet