Kryssningsfartyg i Stockholms Hamn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Scheja, marknadsansvarig för färjor och kryssningstrafik på Stockholms hamnar om varför kryssningstrafiken minskat – och hur man till 2030 ska ha tagit sig tillbaka på samma nivå eller bättre som före pandemin. Foto: Jens Larsson/SVT

Kraftig minskning av kryssningar slår mot Stockholms turism

Publicerad

När pandemin slog till försvann all kryssningstrafik. Fartygen är tillbaka i Stockholm och Östersjön sedan några år, men det är långt ifrån på samma nivå som förr.

År 2019, året innan pandemin, hade Stockholms hamnar 279 anlöp av kryssningsfartyg. Då hade antalet fartyg som kom till Stockholm stigit i flera år. I år blir det 120 anlöp, en minskning med ungefär 60 procent.

En stor orsak är kriget i Ukraina och att S:t Petersburg i Ryssland fortfarande är stängt.

Men nu säger Stefan Scheja, marknadsansvarig för färjor och kryssningstrafik på Stockholms hamnar, att de tagit över facklan från S:t Petersburg som Östersjöns kronjuvel och att det snart vänder.

Hör mer i videon ovan.

Kryssningsfartygen och pengarna

2019 omsatte kryssningstrafiken till Stockholm 1,8 miljarder. Det handlar om allt från bagagehantering, mat till restaurangerna ombord till hotellnätter.

Det skapade också cirka 1 100 arbetstillfällen.

I år passerar cirka 8 miljoner resenärer Stockholms hamnar. Den absolut största delen är från färjetrafiken, till och från bland annat Finland. Men kryssningsresenärerna är viktiga eftersom de har pengar.

Stockholms stad och Stockholms hamnar jobbar på att få fler kryssningsfartyg att ha så kallade turn-arounds. Det innebär att ett fartyg börjar och/eller slutar i Stockholm. Då tillbringar resenärerna mer tid i staden. En turn-around-passagerare gör av med cirka 2 500 kronor om dagen, medan en dagsbesökare spenderar cirka 600-800.

Stockholms hamnar har samarbetat med Helsingfors, Tallinn och Riga för att få tillbaka kryssningarna till Östersjön. Till 2030 hoppas Stefan Scheja att de är uppe på samma nivåer som 2019, eller till och med bättre, det vill säga nästan 300 anlöp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.