SVT Reporter försöker mäta djupet i en stor vattenpöl. Bilden till höger står en stillastående spårvagn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter Tommy Bergman mäter djupet på vattenpölen som stoppade spårtrafiken. Det krävdes inte så mycket vatten. Foto: Tim Waage/SVT

Regn stoppade spårvagnar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det är stopp för spårvagnen mellan T-Centralen och Waldemarsudde efter mycket regnande.

– Det är stora mängder vatten som gör att spårvagnen inte kommer fram, säger Natalie Nordenswan, presskommunikatör på SL.

Klockan 08.55 på måndagsmorgonen blev det stopp på Spårväg City 7 mellan T-Centralen och Waldermarsudde. Linjen går bland annat förbi Kungsträdgården och Skansen.

– Först kl 12 beräknas spårvagnen gå som vanligt igen om det inte regnar för mycket, säger Natalie Nordenswan.

Klockan 12.45 meddelade SL att sträckan åter trafikeras men med förseningar.

Elmotorerna nära hjulen

Anledningen till att spårvagnarna tas ur trafik, när det bildats stora pölar på spåren, är att elmotorerna sitter nära hjulen och riskerar att gå sönder om det kommer vatten in i dem. Enligt SL finns det även brister i skyddandet av spårvagnens hjullager och där arbetar man på att ta fram en teknisk lösning.

Lidingöbanan

På Lidingöbanan mellan Högberga och Gåshaga står även spårvägstrafiken still efter förra veckans åskoväder, där har SL satt in ersättningsbussar.

– Det finns ingen prognos när Lidingöbanan kan gå som vanligt igen eftersom det saknas reservdelar, säger Natalie Nordenswan, presskommunikatör på SL.

Även busslinje 3 och busslinje 76 hade under förmiddagen inställda avgångar. Bussförseningarna berodde delvis på att spårvagnar stått still och blockerat bussarnas möjlighet att köra förbi.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.