Kristo Nilov saknade rätt sorts coronaintyg och fick vända tillbaka med färjan till Estland. Foto: Tomas Blideman/SVT

Stopp för mångas inresa till Sverige – polisen kräver covidtest

Publicerad

Sedan den 6 februari behöver utländska medborgare kunna visa upp ett negativt covidtest för att få resa in i Sverige. Polisen kontrollerar samtliga gränser till Sverige och den som inte har ett giltigt testresultat får vända om och åka tillbaka.

På uppmaning av Folkhälsomyndigheten har regeringen beslutat att införa krav på utländska medborgare ska uppvisa ett negativt coronatest vid inresa i Sverige. Testet får som huvudregel vara maximalt 48 timmar gammalt, med vissa undantag för yrkeschaufförer, gästarbetare, de som har trängande familjeskäl eller humanitära skäl. I Stockholms län stoppades 270 personer under första veckan från att resa in i Sverige.

– De flesta förstår och åker tillbaka hem och ordnar papprena, säger polisinsatschef Ann-Christin Sigfridsson.

De nya reglerna fram till och med den 31 mars.

I videon möter ni Kristo Nilov som blev stoppad vid gränsen i Kapellskär eftersom att han saknade rätt sorts intyg. Istället för vidare färd mot arbetet i Norge, fick han vända tillbaka med färjan till Estland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.