Under bara en förmiddag vid trafikplats Hagby fick polisen utfärda flera böter och göra frihetsberövanden. Foto: Frida Jareteg

Här övar militärpolisen skarpt i Stockholmstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Den som åkte bil mellan Sollentuna och Täby under onsdagen riskerade att bli invinkad av ett 30-tal uniformerade militärpoliser som utförde kontroller tillsammans med trafikpolisen. Det tillhör inte vanligheterna att militärpolisen övar skarpt men redan under tidig eftermiddag, när SVT besökte övningen, hade de bötfällt ett antal bilister.

Men varför övade militärpolisen med trafikpolisen? Det kan du se i videoklippet ovan.

Mer om militärpolisen

Precis som en ”vanlig” polis är militärpolisens jobb att upprätthålla ordning och säkerhet samt avslöja och förebygga brott, men skillnaden är att militärpolisen bara arbetar med ärenden som rör Försvarsmakten. Exempel på uppdrag är att kontrollera att militärfordon kör i rätt hastighet men också se till att vapen och ammunition förvaras på rätt sätt.

Militärpolisen kan inte användas till exempelvis gränskontroller då förordningen (2002:375) om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet innebär ett förbud för militär personal att sättas in mot den egna befolkningen eller andra civila.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.