Krismöte i landstingstoppen efter skandalköerna

Uppdaterad
Publicerad

Finanslandstingrådet Iréne Svenonius (M) kallade i dag till sig sjukhusdirektörerna i Stockholm till ett möte. Detta efter Dagens Nyheters avslöjande att tjugo svårt sjuka cancerpatienter utsatts för potentiell livsfara på grund av försenade operationer.

I somras tackade Karolinska universitetsjukhuset nej till Danderyds sjukhus erbjudande om att ta hand om patienter som fastnat i vårdköerna till Karolinskas cancervård.

Resultatet av väntetiden blev att tjugo av patienterna fick sin vård så sent att det försatt dem i potentiell livsfara. Tre av fallen är Lex Maria-anmälda och ska utredas av Socialstyrelsen.

Oppositionen vill ha haverikommission

Oppositionen i länet kallar krisen för den största vårdskandalen någonsin och tycker inte att ett möte med sjukhusdirektörerna räcker. De vill ha en haverikommission.

– Vi måste gå till botten med detta och se till att det aldrig någonsin händer igen, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Men någon haverikommission är inte aktuell, säger Irene Svenonius (M).

– Kön till cancervården är noll idag, men jag ville höra från sjukhusdirektörerna hur de ser på läget, hur de ser på att samverka och hur vi i den politiska ledningen kan underlätta att vi får en vård i tid, säger hon.

Ökat samarbete

– Vi är överens om att inom sex månader så ska vi klara vårdgarantin till operation och behandling till 90 procent av alla fall, säger Svenonius.

Tanken är att sjukhusen ska samarbeta närmare med varandra och att de mindre sjukhusen som Södertälje, Danderyd och Södersjukhuset ska avlasta Karolinska universitetssjukhuset när det gäller kirurgi som inte är högspecialiserad och med eftervårdsplatser.

– Dessutom ska alla sjukhusen arbeta mer målmedvetet med att göra sina sjukhus attraktiva för sjuksköterskor. Det handlar om löneutveckling och att skapa ytterligare karriärutveckling, säger Iréne Svenonius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.