– På 90-talet var min farhåga att området skulle exploateras, säger Henrik Waldenström, intiativtagare till nationalstadsparken. Foto: Ann Sehlin/SVT

Kungliga nationalstadsparken firar 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 25 år sedan världens första nationalstadspark invigdes. Parken har miljontals besökare varje år och firas med en ny app ”Naturkartan” som ska göra området mer tillgängligt.

Kungliga nationalstadsparken hade under förra året närmare 20 miljoner besökare, enligt Länsstyrelsen.

Själva firandet av parken får vänta till i höst, då många av evenemangen är inställda på grund av coronaviruset. Men i samband med 25-årsjubileumet lanseras den nya appen ”Naturkartan” med information om leder, natur och kulturhistoriska platser i parken.

– De gamla ekarna är unika. Det kan vara tusen arter som nyttjar en gammal ek, en av dem är bredbandad ekbarkbock som bara finns här på Djurgården, säger naturvårdsexperten Henrik Waldenström.

”Det byggs rätt mycket i parken”

Henrik Waldenström är den som tog initiativet till nationalstadsparken på 90-talet.

– Då var min farhåga att området skulle exploateras. Det fanns stora planer att bygga en mindre stad kring Riksmuseet, säger han.

Men trots att området idag är nationalstadspark anser Henrik Waldenström att det behövs en starkare lagstiftning för skydd mot nybyggnation.

– Det byggs rätt mycket i parken. Det finns luckor i lagstiftningen som gör att det går att bygga på vissa ställen.

Stadens räddningsväst

I takt med allt större klimatförändringar kommer parken gynna stockholmarna, berättar Henrik Waldenström.

– Nationalstadsparken är stadens räddningsväst för att klara klimatförändringarna bättre. Vi kommer att få mer värmeböljor och skyfall, då behövs parken för att dämpa detta.

I augusti firas även parken med en fotoutställning på Nybroplan med några av Sveriges naturfotografer.

Kungliga nationalstadsparken sträcker sig från Ulriksdals slott ner till Fjäderholmarna. Foto: SVT grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.