Person använder verktyg för att vaccinera almar i Kungsträdgården mot almsjuka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Almsjukan breder ut sig i Stockholm. Se hur man med stora trädsprutor injicerar träden med vaccin för att skydda mot sjukdomen. Foto: SVT

Kungsträdgårdens almar riskerar sjukdom – nu vaccineras träden

Uppdaterad
Publicerad

När en alm smittas av almsjukan dör trädet inom en växtsäsong. För att skydda almar mot den allvarliga sjukdomen vaccineras nu noggrant utvalda träd i Stockholms stad.

– Det verkar som vaccinationen här i Kungsträdgården gett träden ett skydd, säger Elisabet Elfström, stadsträdgårdsmästare vid Stockholms stad.

Tusentals träd i Stockholm har insjuknat de senaste åren i almsjukan. Förra året sågade Stockholms stad ner cirka 700 almar. Året dessförinnan omkring 600 stycken. Nu används skyddsåtgärden vaccin i ett försök att försvara almar med högt bevarandevärde.

Noga utvalda träd

I år har Stockholm stad valt ut 230 stycken värdefulla almar som vaccineras mot sjukdomen. Injektionen sätts i stammen och ska skydda trädet från den lilla skalbaggen Almsplintborren.

– Vi tror ökningen av angrepp beror på att det blir varmare, vilket gör att almsplintborren, svärmar fler gånger och angriper träden tidigare, säger Elisabet Elfström, stadsträdgårdsmästare Stockholms stad.

Skalbaggen bär på en parasitsvamp som hindrar trädet från att ta upp vatten och smittas trädet insjuknar det snabbt och dör inom en växtsäsong.

Bild från Kungsträdgården under Almstriden 1971. Svartvitt foto med poliser i förgrunden och demonstranter i träden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Året 1971 samlades tusentals stockholmare i Kungsträdgården för att rädda de hundraåriga almarna som skulle sågas ner. Nu hotas träden igen men denna gång av Almsjukan. Reportage från 2021. Foto: Reportagebild

Kostsam behandling

I år vaccineras cirka 230 almar i staden. Men det är en kostsam behandling. För varje träd som vaccineras betalar staden cirka 1 000 kronor eller mer. Så träden som väljs ut måste ha ett stor värde för allmänheten såsom träden i Kungsträdgården förklarar stadsträdgårdsmästaren.

– Vi ger behandlingen årligen sen 2021, men dessvärre kan vaccinet inte bota de almar som redan insjuknat, säger hon.

Se videon när almarna i Kungsträdgården får vaccin med särskilda trädsprutor.

Almsjukan

• Almsplintborren övervintrar som vuxna larver i de angripna almarna.

• Sjuka träds bark och grenar måste brännas på plats eller transporteras i slutna containers till värmeverk.

• Almsjuka kan drabba alla inhemska arter av alm och orsakas av en svamp.

• Spridningen sker dels via sporer som överförs av almsplintborre, dels via rotkontakt med smittade träd.

• Sjukdomsförloppet kan gå mycket snabbt – trädet kan insjukna och dö på bara några få veckor.

• Vaccinering görs i maj–juni och behöver upprepas

källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.