Handelshögskolan i Stockholm vill öppna dörren för fler kvinnliga professorer. Arkivbild. Foto: TT

Kvinnliga professorer lyser med sin frånvaro på lärosätena

Uppdaterad
Publicerad

Byggda av män för män, men desperata efter kvinnor. Rektorerna på två av Sveriges universitet är eniga om att bristen på kvinnliga professorer äventyrar lärosätenas anseende och framtidens teknikutveckling.

Handelshögskolan i Stockholm hamnar på plats 15 av 17 på sammanställningen gjord av stiftelsen Allbright. Trots att könsfördelningen mellan ekonomistuderande har varit i stort sett jämn sedan 1990-talet är andelen kvinnliga professorer på Handels bara 17 procent, vilket oroar rektor Lars Strannegård.

– I grunden handlar det om könsstrukturer som tar lång tid att förändra.

Utan förändring tror han att ojämlikheten i det långa loppet leder till att lärosätet får sämre studenter.

– För att vara ett attraktivt lärosäte måste sammansättningen av individer vara mer heterogen.

”Får stora konsekvenser”

Lars Strannegård är tydlig med att man vill få in fler kvinnliga professorer, men säger att det är svårt. Ett utbildningsområde som är extra utmanande är finansstudier dit få kvinnor söker sig. Det gör att de få kvinnliga professorerna blir högvilt.

På Chalmers tekniska högskola som med 13 procent kvinnliga professorer hamnar allra längst ner på Allbrights lista satsas nu 300 miljoner kronor för topprekryteringar av kvinnor.

– Ojämlikheten får stora konsekvenser för Chalmers. Vi missar begåvning i form av kloka och starka individer. Teknikutveckling inom elektro-, data- och it-teknik kommer att transformera vårt samhälle och det är direkt farligt om bara halva befolkningen är med och ett manligt perspektiv dominerar, säger Stefan Bengtsson, rektor på Chalmers.

”Bedöms olika”

Liksom Lars Strannegård tror han att gamla könsstrukturer tar lång tid att förändra.

– Man kan med fog säga att akademin är byggd av män för män. Det finns sannolikt skillnader i möjligheter och förutsättningar. Kvinnor och män tenderar att bedömas olika till mäns fördel.

Arbetet med att förstärka meritokratin på Chalmers har dock gett skillnad och under de två senaste åren var cirka en tredjedel av de som rekryterades till professorstjänster kvinnor.

Andelen kvinnliga professorer per lärosäte

Lärosäte Andel

Göteborgs universitet 33%

Örebro universitet 32%

Stockholms universitet 32%

Malmö universitet 32%

Karlstads universitet 32%

Umeå universitet 31%

Karolinska institutet 31%

Sveriges lantbruksuniversitet 30%

Uppsala universitet 30%

Linnéuniversitetet 27%

Mittuniversitetet 27%

Lunds universitet 27%

Luleå tekniska universitet 26%

Linköpings universitet 23%

Handelshögskolan i Stockholm 17%

Kungliga Tekniska högskolan 16%

Chalmers tekniska högskola 14%

Källa: Stiftelsen Allbright

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.