På Alla kvinnors hus får alla som bor på skyddat boende lämna ifrån sig telefonen. Foto: SVT

Kvinnojouren: Platstjänster har röjt skyddade kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några år tillbaka måste de kvinnor och barn som kommer till Alla kvinnors hus skyddade boende lämna ifrån sig telefonen, eftersom det har hänt att kvinnor hittats av våldsamma partners via telefonens platstjänster.

– Mobilen är en plattform till att ta kontroll över sin partner, eftersom det finns så mycket information att hämta där, säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla kvinnors hus.

På kvinnojouren Alla kvinnors hus möter personalen dagligen personer som blivit utsatta för våld i sin relation. De senaste åren har det blivit allt vanligare att personer som de möter vittnar om att de har utsatts för kontroll genom telefonen.

– Partnern tittar på vem man har ringt, tittar på ens sms och mejl, tittar på var man har varit, tittar på sociala medier. Följer helt enkelt all trafik. Det förekommer också att personer blir förföljda om man har platstjänster på till exempel, eller om man checkat in någonstans via sociala medier, säger Ann Isaksson.

– Den här typen av kontroll bidrar till att isolera personen ytterligare från omvärlden, fortsätter hon.

Försök att inskränka friheten vanligaste formen av våld

Våld i nära relation kan vara såväl psykiskt som fysiskt och sexuellt. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) är systematiska kränkningar och försök att inskränka partnerns frihet de vanligaste brottstyperna när det gäller våld i nära relationer.

– Det vi vet är att det finns ett mörkertal vad gäller anmälningar av brott i nära relation, säger Sofie Lifvin, utredare på Brå.

Så många misshandelsbrott i nära relation anmäldes i Stockholms län 2018

Mot kvinna, inklusive grov kvinnofridskränkning: 3728

Mot man: 808

Källa: Brottsförebyggande rådets preliminära siffror för 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.