Marknadskommunikatör Isabel Enberg tror att mammor kan stävja droghandeln genom sin närvaro.

Fler kvinnor ska stoppa droghandeln i Rinkeby gallerian

Publicerad

Sedan övervakningskamerorna sattes upp på Rinkeby torg för drygt ett år sedan av polisen så har droghandeln istället flyttat in till gallerian, dit kamerorna inte når.

Nu tar centrumägarna till kvinnorna som vapen för att stävja droghandeln.

Majoriteten besökare som stannar kvar för att fika i Rinkeby centrum gallerian består av män. Och nu vill centrumägarna locka kvinnorna till gallerian för att bryta mansdominansen men också för att stävja den öppna droghandeln som har flyttat in.

Lockar med kuponger

Hittills har centrumet försökt locka fler kvinnor genom fikakuponger på 35 kronor till unga tjejer. Dom uppmanas också att ta med sig sina mammor till gallerian. Nu tar man till ytterligare ett grepp genom att starta en konstutställning.

– Vi behöver få en mer levande galleria, vi vill att det ska vara som andra gallerior. Där gamla och unga samlas och vi måste bryta myten om att kvinnor inte får vara här i gallerian. Kvinnor vill vara här men männen tar mycket plats och nu måste vi se till att kvinnor också får sin plats, säger Isabel Enberg, projektkonsult och marknadskommunikatör på Fastpartner.

Varför har ni inte gjort något tidigare?

– Det har blivit värre den senaste tiden. Vi har tidigare inte haft samma problem med drogförsäljningen inne på vår galleria. Det senaste året har det flyttat in och nu behöver vi locka fler kvinnor till gallerian så att de som säljer börjar skämmas, säger Isabel Enberg.

Mammor är räddningen mot droghandeln

Det sitter massa män här, varför kan de inte agera mot drogförsäljningen?

För att det inte är deras jobb. Det är en polisiär fråga. De är kunder och de kan inte hantera knarklangarna. Vi har väktare och polisen här men inte ens de kommer åt problemet.

Löser man problemet genom kvinnorna?

Man löser det genom att skapa en tryggare miljö. Ser man sin mamma, syster eller moster som fikar här så tror jag definitivt att det ger effekt. Vi har sett nattvandrande mammor som har stor respekt både här i Rinkeby och i Fittja. Så, jag tror på kvinnorna, säger Isabel Enberg. 

Vad händer när kvinnoprojekten är över om fem veckor?

– Vi kommer göra en utvärdering för att se hur det har gått och vad vi kan göra mer för att behålla kvinnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.