Foto: SVT

Mammorna nattvandrar i förorterna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler mammor sluter upp och engagerar sig som nattvandrare i Stockholms ytterstad. Mammorna i Fittja och Rinkeby nattvandrar varje fredag och lördag. Och när de syns på gatorna blir det ordning och reda på ungdomarna.

– Det känns skönt att de respekterar oss som mammor. Att de ändrar beteende när vi kommer. Ungdomarna blir lugna och blyga, och vi märker en positiv reaktion. Och då tänker vi okej, här är vi någonting, de respekterar oss. Då måste vi utnyttja situationen och prata med de och vägleda ungdomarna på rätt väg, säger mamman Nasteha Ali, nattvandrare i Rinkeby.

Tillsammans med ett tiotal andra mammor nattvandrar Ardo Warsami och Nasteha Ali varje fredag och lördag i Rinkeby för att hålla koll på ungdomarna.

Vill stoppa oroligheter

Området drabbades hårt av skottlossningar, öppen droghandel vid tunnelbanor och stenkastning mot både polisen och ambulanser 2015. Och just det här fick mammorna att tröttna på situationen

Istället för att se på vad som sker på deras gator och istället för att inte göra något åt problemet samlades ett 40-tal kvinnor i gruppen Iftinka. Tolv av dem nattvandrar nu i grupper, varje helg.    

– Vi startade nattvandringen på grund av oroligheterna i vårt område. Vi tänkte – vad kan vi göra som mammor? Att nattvandra, visa oss ute så att ungdomarna ser oss. Det skulle vara en bra början, säger mamma Nasteha Ali.

Rätt vägledning och sysselsättning

Nasteha Ali menar att många unga i dag behöver rätt vägledning och sysselsättning och att förortens unga oftast blir missförstådda. Hon säger också att genom deras närvaro kan mammorna också hjälpa föräldrarna, där man kan förklara hur samhället fungerar, var de ska vända sig för att få hjälp, men också sprida trygghet i igenkänningen.

Mamman Ardo Warsami och Nasteha Ali har egna barn och de känner igen föräldrarnas oro när ungdomarna inte lyder order.

– De är vanliga barn, de är snälla och gulliga, Men det finns vissa tider där de kanske gör dumma saker, precis som alla andra ungdomar gör, men ortens ungdomar får mycket mer uppmärksamhet än andra ungdomar. Och det är något som vi försöker observera, och studera vilket beteende ungdomarna har och varför de har det, säger Nasteha Ali.

Flera förorters mammor tar efter

Fler mammor har bildat nattvandringsgrupper både i Tensta, Husby, Akalla och Norsborg. I Fittja har omkring 40 mammor nattvandrat i två år nu.

– Det är jättebra för oss och bra för ungdomarna, bra för gatorna, polisen tackar oss. Vi tycker om alla poliser, de tackar oss och ungdomarna tycker om oss, så det är jättebra säger mamman Hazer, nattvandrare i Fittja.

Vad säger ungdomarna när de träffar er?

– De tittar och ställer frågor, varför går ni runt? Och vi svarar att vi håller koll på er i Fittja, hur ni bråkar hur ni gör, säger Magbule Cakmak, nattvandrare Fittja.

Vill hjälpa våra barn och samhället 

I Fittja vill kvinnogruppen hålla ordning och reda på sina barn och barnbarn men också hjälpa polisen och samhället, men även skapa gemenskap för kvinnorna. 

Blir ni aldrig rädda?

– Nej, vad ska vi bli rädda för? Det handlar om våra barn och barnbarn, de lyssnar på oss.  Vi är starka kvinnor, ser vi att bråk uppstår så ringer vi polisen, vi är aldrig rädda, vi är starka, säger mormor Fatma Ipek, nattvandrare Fittja.

– Hur viktigt det är? Vi är invandrare, vi har jobbat här i 45 år, vi har bott här så länge. Vi ska kämpa här också, vi tycker om Sverige och vad som än händer går vi runt och tittar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.