Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L), är kritisk till extratjänsterna. Foto: Liberalerna och TT

L: ”Krystad åtgärd som slutar i fiasko”

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholms stad har 276 personer fått så kallade extratjänster, vilka är tänkta att ge nyanlända och långtidsarbetslösa en väg in på arbetsmarknaden. Det är hälften av antalet tjänster som staden skulle kunna få pengar för.

– Detta är ännu en krystad arbetsmarknadsåtgärd från regeringens sida som slutar i fiasko, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

Kommuner och landsting ska kunna anställa personer till extratjänster med hjälp av statliga bidrag. Bidragets storlek och antalet extratjänster, det så kallade betinget, är fördelade utifrån befolkningsmängd.

I Stockholms stad skulle man enligt betinget kunna få 39,8 miljoner kronor för att anställa 562 personer. Men enligt årsbokslutet för 2017 hade man bara nått halvvägs, eller 276 personer.

– Inte ens majoriteten i Stockholms stad, som har samma partifärg som regeringen, lyckas med att anställa människor till dessa extratjänster. Regeringen borde lägga större krut på att skapa riktiga jobb som till exempel inträdesjobb och satsa på yrkesutbildningarna, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Men Socialdemokraterna i stadhuset är kritiska till Liberalernas syn på extratjänsterna.

– Det är ett märkligt utspel från Liberalerna, då de i sitt budgetförslag förslagit kraftiga nedskärningar på bland annat Stockholmsjobbet. Extratjänsterna är ett bra anställningsstöd som vi prioriterar att öka, men huvudfokus måste vara att fler kommer i arbete. Vi har redan fått upp takten i antalet Stockholmjobb, under 2017 var det 850, säger Emilia Bjuggren (S), borgarråd med ansvar för arbetsmarknad, idrott och kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.