Bidragets storlek och antalet extratjänster, som även kallas beting, är fördelade utifrån befolkningsmängd. Det bidrag som nu betalas ut baseras på hur många man lyckats anställa vid årsskiftet. Och i Stockholms läns landsting är det inte många.
Betinget för Stockholms läns landsting, SLL, var 17,1 miljoner kronor för 114 tjänster. Vid årsskiftet hade man bara tillsatt tre av dessa tjänster.
– Som en av landets största arbetsgivare så har Stockholms läns landsting ett särskilt ansvar och den styrande alliansen klarar inte av att ta det. Det tycker jag är bedrövligt, säger Erika Ullberg (S).
Andra anställningsformer för målgruppen
Enligt Moderaterna i SLL har extratjänsterna helt hanterats av tjänstemännen och frågan har inte varit uppe hos politikerna. De vill därför inte kommentera.
Enligt förvaltningen har SLL de senaste åren haft ett hundratal anställningar för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det har dock varit i andra former än just extratjänster, som till exempel anställningsstöd och nystartsjobb.
– Stödformen extratjänster förutsätter att arbetsgivaren tecknar ett kollektivavtal och landstinget fick ett avtal med Kommunal strax före jul. Med stöd av avtalet räknar vi med att antalet extratjänster kommer öka under 2018, säger Maria Englund som är personaldirektör i Stockholms läns landsting.
”Att hänvisa till tjänstemän är att undgå politiskt ansvar”
Annica Dahl är socialdemokratisk statssekreterare vid arbetsmarknadsdepartementet. I de kommuner och landsting där extratjänster gått väldigt bra är det, enligt henne, ett resultat av en politisk vilja.
– Att som politiker hänvisa till tjänstemän är att undgå sitt politiska ansvar, säger Annica Dahl.
Det vi nu ser i Stockholm, vad är det en effekt av?
– Att man på politisk nivå inte har tagit den här möjligheten. Det här är en hundraprocentig ersättning man får för varje individ och det är synd att man inte tagit den chansen, säger Annica Dahl.
Nu har bidraget fördelats och eftersom SLL endast har tillsatt tre tjänster innebär det mindre medel i bidrag och över 100 personer som går miste om chansen till en anställning.
– Regeringen gör sin del av jobbet men den styrande alliansen misslyckas gång på gång att göra det de är ansvariga för och bara duckar och gömmer sig, säger oppositionsrådet Erika Ullberg (S).
Anställda i extratjänster per landsting 31/12 2017
Tillsatta/fördelade
Skåne: 148 – 66
Västra Götaland: 24 – 84
Norrbotten: 18 – 13
Värmland: 17 – 14
Södermanland: 15 – 14
Kronoberg: 14 – 10
Gävleborg: 12 – 14
Jönköping: 7 – 18
Blekinge: 7 – 8
Stockholm: 3 – 114
Jämtland: 2 – 6
Örebro: 1 – 15
Östergötland: 1 – 23
Västerbotten: 1 – 13
Kalmar: 1 – 12
Halland: 1 – 16
Dalarna: 1 – 14
Uppsala: 0 – 18
Västmanland: 0 – 13
Gotland: (*) – 3
Fotnot: I tabellen saknas uppgift över antalet anställda i extratjänster på Gotland. Detta beror på att Gotland inte har något landsting utan endast består av Gotlands kommun. Enligt Af:s statistik har Gotland därför ingen anställd i extratjänster i landstingssektorn.