Liknande förslag har lyfts lokalt – och fått kritik, men det nya beskrivs av statsepidemiolog Anders Tegnell som ”en mer acceptabel modell”.
Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholms landsting, leder gruppen som arbetar fram partiets nya sjukvårdspolitik. Hon säger att barn som av medicinska skäl inte kan vaccineras utsätts för risk om andra föräldrar frivilligt väljer att inte vaccinera sina barn. De barnen som inte kan vaccineras kan teoretiskt därmed tvingas välja bort förskolor där frivilligt ovaccinerade barn finns.
– Jag tycker att det är viktigt att värna de barn som av medicinska skäl inte kan få vaccination, och att de ska ha en stor valfrihet och inte begränsas i livet för att några andra väljer bort vaccination, säger hon.
Vill inte straffa
Frågan har aktualiserats under våren sedan ett antal personer boende på Järvafältet i Stockholm smittats av mässling. Minst sju var barn.
Utifrån en bedömning av smittspridning kan frivilligt ovaccinerade barn placeras på en annan förskola, enligt Liberalernas förslag.
– Syftet är inte för att straffa föräldrar, utan att skydda dem som inte kan vaccinera sig, annars tror jag mer på information och förtroendeskapande åtgärder, säger Starbrink.
Har fått kritik
När liknande förslag lyfts lokalt av partiet har de mötts av kritik, bland annat av statsepidemiologen Anders Tegnell. Men de kraven har haft inslag av tvång.
– Om föräldrar väljer att inte skydda sitt barn ska det åtminstone inte gå ut över andra barn. Det här är en mer acceptabel modell än andra, säger han.
I dag är vaccinationsgraden ungefär 98 procent. Tegnell säger att det är viktigt att samhället skickar signalen att vaccinera sig är normaltillståndet. Han är övertygad om att förskolorna redan i dag har löst situationen för de barn som inte kan vaccineras, så förslaget kanske inte får någon direkt praktiskt betydelse.
– Men jag blir lite orolig över att man ska hitta på krångliga vägar runt någonting som ska vara normalt, säger Tegnell.
Fakta: Ovaccinerade tvååringar
Antal barn födda 2013 som inte tagit det kombinationsvaccinet där mässlingen ingår. I siffran ingår också de barn som vården, exempelvis på grund av flytt, inte vet om de är vaccinerade, vilket gör att siffran är lägre. Dalarna ingår inte.
Stockholms län 1 286
Uppsala län 160
Södermanlands län 64
Östergötlands län 115
Jönköpings län 120
Kronobergs län 71
Kalmar län 60
Gotland 19
Blekinge län 33
Region Skåne 525
Hallands län 70
Västra Götaland 585
Värmlands län 67
Örebro län 90
Västmanlands län 117
Gävleborgs län 136
Västernorrlands län 55
Jämtlands län 75
Västerbottens län 60
Norrbottens län 62
Sverige (exklusive Dalarna) 3 770
Källa: Folkhälsomyndigheten