Långa köer på Arlanda – Erik fast i kaoset

Uppdaterad
Publicerad

På grund av bemanningsproblem i säkerhetskontrollerna i Terminal 5 är det under fredagen långa väntetider för att passera säkerhetskontrollen på Arlanda, enligt Swedavia. Hela påskveckan väntas ett ökat resetryck.

Resenärer uppmanas att vara ute i extra god tid och hålla sig uppdaterade via respektive flygbolag och Swedavias hemsida och app.

Samtidigt som det är bemanningsproblem i säkerhetskontrollerna på Arlanda väntas också ett extra stort tryck på flygplatserna runt om i landet inför påskhelgen, vilket periodvis kommer leda till längre köer och väntetider än vanligt.

– Det här är en kombination av att det är ett högre resetryck inför påskhelgen och att det finns ett fortsatt bemanningsproblem kopplat till vårt säkerhetsbolag i säkerhetskontrollen. Detta medförde att det var långa köer under eftermiddagen, stundtals på upp till en timme. Nu ligger det på ungefär 20 minuter till säkerhetskontrollen i terminal 5, säger Swedavias pressansvarige Peter Werring till SVT Nyheter Stockholm.

”Beklagar jättemycket”

Swedavia rekommenderar resenärer som ska resa inrikes att vara på flygplatsen två timmar innan avresa, medan de som ska resa utrikes bör vara på plats tre timmar innan. De som kan uppmanas checka in hemifrån.

– Vi jobbar väldigt intensivt med att försöka bemanna upp för att möta det ökande resetrycket. Under påskhelgen kommer vi att ha extra personal på plats. Vi kommer ha terminalvärdar och entrévärdar som kan hjälpa till om man har frågor.

Tycker ni att ni har förberett er så mycket som ni kunnat inför den här veckan?

– Vi är så väl förberedda som vi kan vara. Vi beklagar jättemycket att det har blivit så här och att människor drabbats.

Köerna ringlar sig långa i terminal 5 på Arlanda under fredagen. Flera som SVT Stockholm träffar på plats har köat i över en timme. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.