Snittsvensken lägger undan ungefär 400 kronor per månad till sitt barn. Men för en Stockholmsfamilj så krävs det mycket mer. I alla fall om man planerar att hjälpa sitt barn ut på bostadsmarknaden med en kontantinsats.
SBAB har sammanställt hur mycket pengar föräldrar hade behövt spara under barnet 20 första levnadsår för att ha råd med en kontantinsats på dagens bostadsmarknad. Inte helt förvånande, så skiljer det sig rejält i länet.
Billigast i Nynäshamn
I Stockholms kommun hade man behövt lägga undan 1.770 kronor per månad i 20 år för att nå upp till den kontantinsats som behövs på dagens bostadsmarknad. I Södertälje och Nynäshamn hade man kommit billigare undan, där hade det räckt att lägga undan 832 respektive 708 kronor per månad för att nå målet.
SBAB: Dyster utveckling
– Det här är en bakdatering, vad man skulle ha gjort för 20 år sedan, när barnet föddes 1996. Men jag tror inte att vi kommer få se en mer positiv utveckling framöver. Så en klokhet är att ha beredskap för att barnet ska flytta hemifrån. Har man möjlighet så spara, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Spara 1.770 kronor per barn, det är väldigt mycket pengar?
– Absolut, det är en omöjlighet för många. Det är också det uträkningen visar, att så här illa är det.
Sparar hela barnbidraget
Madeleine Fransman från Solna funderar redan nu på sin dotters framtid. Trots att hon bara är fyra månader gammal så går tankarna kring sparande och framtida bostad.
– Jag lägger undan hela barnbidraget, det blir 1.050 kronor varje månad, det är hon värd, berättar hon.
Oroar du dig redan nu inför hennes framtid om vi ser till bostadssituationen?
– Jag måste ju oroa mig för det, det är ju så verkligheten ser ut.
Avanza: Spara mindre och placera bättre
SBAB:s beräkningar utgår ifrån att pengarna ligger på ett konto med nollränta. Men sparekonom Claes Hemberg menar att sparandet kan vara mycket mindre än så, så länge pengarna placeras.
– Om du lägger undan pengarna i en Sverigefond istället de närmaste 20 åren så kommer din son eller dotter ha råd att bo i Aspudden, Årsta eller Farsta. Det är en bra början, man behöver inte bo mitt i stan, det finns ingen allmän rättighet till det. Sen får barnet ta ansvar för sitt liv, det måste vi utgå ifrån, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.
– Det här är ett problem och det är här för att stanna. Om du kan göra avkall på något annat, se till att du ombesörjer för att ditt barn ska kunna flytta hemifrån, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.