– Det är en extremt stor fångst och en extremt stor ökning av svartmunnad smörbult, säger Henrik C Anderssonsom är fiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Stockholm.
Kommer från Svarta havet
Svartmunnad smörtbult kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet. Den betraktas som en främmande och invasiv art, det vill säga att den förökar sig snabbt och inte hör till vår fauna. Den kan också bli ett hot mot Östersjöns djurliv och ekosystem.
Påverkar ejdern
– Svartmunnad smörbult äter bland annat musslor. När det är så här höga förekomster så kommer den att påverka hur mycket musslor det finns på bottnarna. Det påverkar i sin tur fiskarna skrubbskädda och tånglake, men även den redan hårt drabbade ejdern som också lever på musslor, säger Henrik C Andersson.
Svår att stoppa
Han tillägger att när en art som svartmunnad smörbult har kommit in i våra vatten, så finns det inte mycket att göra för att förhindra spridningen.
– Det enda sättet att förhindra invasiva arter är att stoppa själva spridningen. I det här fallet handlar det om att fartygen måste ändra hanteringen av sitt barlastvatten. När arten väl är här går det att inte göra någonting.
”Effekter kommer det att bli”
Vilka effekter som den svartmunnande smörbulten kommer att ge på framtidens djur- och fiskeliv i Stockholms skärgård är idag oklart.
– Konsekvenserna är svåra att förutse, men effekter kommer det att bli.
Den svartmunnade smörbulten är en avlägsen släkting till svart smörbult och sjustrålig smörbult som lever i våra vatten.
Svartmunnad smörbult
Upptäcktes som en främmande art utanför polska hamnsstaden Gdansk 1990.
Lever i både sött och salt vatten.
Äter framför allt musslor men kan anpassa sig efter vad som finns att äta lokalt.
Blir upp till 25 cm lång.
Färgen är fläckigt gulgråbrun, men under lekperioden blir hannen helt svart med vitkantade stjärtfenor.
Svartmunnad smörbult har ofta en karaktäristisk svart fläck på bakre delen av den främre ryggfenan.
Källa: Havs och vattenmyndigheten