Se när fröforskaren Matti Leino undersöker de gamla fröerna som sparats på Väddö folkhögskolas vind i 140 år. Foto: Tomas Blideman/SVT

Lärare hittade hundraårig fröskatt på skolans vind

Uppdaterad
Publicerad

När läraren Sanya Falkenstrand städade på Väddö folkhögskolas vind hittade hon en ovanlig samling med gamla frön. I små dammiga glasbehållare har frön som användes i jordbruket för mer än hundra år sedan sparats.

– Det händer bara en gång vart tionde år att man springer på riktigt bra frösamlingar, säger Matti Leino, fröforskare vid Stockholms universitet.

Frösamlingen på Väddö folkhögskola har använts som undervisningsmaterial på den tiden då skolan hade lantbruksundervisning. I burkar och glasrör finns frön från typiska lantbruksbruksväxter som vete, havre och korn. De äldsta fröna är från 1880-talet och en del av sorterna i samlingen är utdöda och finns inte längre kvar.

– Det som odlades för hundra år sedan är inte alls samma sak som odlas idag. Det är jättespännande som ett tidsdokument, säger Matti Leino.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

För gamla för att odla

Fröna är för gamla för att det ska gå att få dem att gro och växa, men det går att ta fram dna och se hur växterna har förändrats under hundra år.

– Den biologiska mångfalden krymper väldigt snabbt och den här samlingen hjälper oss att förstå hur den odlade delen har förändrats de senaste 100 åren, säger Matti Leino.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet