Eleverna hittade 70 år gammal tidskapsel inmurad i skolans vägg. Foto: Carol Atallah/SVT

Eleverna hittade 70 år gammal tidskapsel inmurad i skolans vägg

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Moa Höök och Stella Karvonen går på Ulvsättraskolan i Järfälla. När de en dag sökte efter information om skolan på nätet kunde de läsa att det någonstans i skolan fanns en hemlig skatt – rättare sagt en tidskapsel – som hade legat gömd i en vägg i 70 år.

Tidskapseln murades in i en av skolans tegelväggar när skolan byggdes 1951. Tanken var antagligen att kopparskrinet, innehållandes bland annat pengar, tidningsurklipp och foton, kanske skulle upptäckas när skolan revs någon gång, långt in i framtiden.

Hittades av nyfikna elever

Men riktigt så blev det inte. Cirka 70 år senare hade de två nyfikna, och envetna, eleverna Moa Höök och Stella Karvonen lyckats få tillstånd av Järfälla kommun att öppna upp tegelväggen och plocka ut tidskapseln. Tjejerna hade kunnat lokalisera den exakta tegelväggen där kapseln låg gömd, med hjälp av foton i den gamla boken Järfällaboken som de funnit på biblioteket.

Skrinet innehöll bland annat pengar, tidningsurklipp och foton. Foto: Carol Atallah/SVT

– Känslan när vi fick ta den var helt otrolig. Det kändes som att man var med i en film, där man plockar fram en stor stor skatt, säger Moa och Stella.

Tidskapseln har ersatts med en ny

Nu har skolan specialbeställt en helt ny tidskapsel och i den lagt alla de gamla sakerna, samt helt nya saker. Bland annat en skolkatalog från i år, en lokaltidning där Moa och Stella har blivit intervjuade och en mobiltelefon. För några veckor sedan placerades den på samma plats som den första tidskapseln hittades. Förhoppningsvis dröjer det mer än 70 år innan den tidskapseln upptäcks av några andra nyfikna elever, långt in i framtiden.

Se ett längre inslag om tidskapseln från när det sändes i Lilla Aktuellt i Barnkanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.