Tre personer vid ett bord med bärbara datorer. Läraren Anders Österholm lutar sig framåt. Dina Tebebu Tifera och Alicia Tuguay sitter ner och ser på skärmen. Rummet har naturligt ljus som strömmar in genom ett fönster, och det finns stolar och bord i bakgrunden. Atmosfären verkar fokuserad och samarbetande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som lärare är det inte alltid lätt att undervisa i en konflikt där eleverna har en emotionell koppling”, säger läraren Anders Österholm. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Läraren Anders, 35: ”Utmanande att undervisa i Israel–Palestina-konflikten”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan Hamas attack mot Israel. Sedan dess har ett krig brutit ut i Gaza och tusentals människor har dött. För läraren Anders Österholm har konflikten inneburit många diskussioner i klassrummet, vilket fått honom att anpassa undervisningen.

– Efter varje helg får jag frågor från eleverna, och det är många som också visar upp klipp från sociala medier från kriget. Då är det viktigt att jag utmanar dem, säger han.

Det är måndag eftermiddag när SVT Nyheter Stockholm är med på en historie- och samhällskunskapslektion på Tumba gymnasium. Temat är antisemitism och källkritik. Läraren Anders Österholm visar upp en skärm med frågorna han vill att eleverna diskuterar i grupp.

– Det är inte alltid lätt att undervisa i en konflikt där eleverna har en emotionell koppling, men det är samtidigt viktigt att utmana dem, säger han.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Stort engagemang bland eleverna

Eftersom Anders ofta får frågor om konflikten känner han att det är viktigt att han som lärare hänger med i utvecklingen.

– Varje måndag har vi en lucka där eleverna får ta upp något nyhetsmässigt, och nästan alltid är det något om Israel–Palestina. Därför måste jag hålla mig uppdaterad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet