• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Till vänster: Klotter på dörrarna till Stockholms moské. Till höger: Poliser vid Stockholms stora synagoga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör imamen vid Stockholms moské och ordföranden för Judiska centralrådet om hat och hot som riktas mot muslimer och judar i Sverige . Foto: Privat och SVT

Både judar och muslimer i Stockholm vittnar om ökat hat

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm moské på Södermalm har blivit nedklottrad och judar vill inte visa judiska symboler. Muslimer och judar i Stockholm vittnar om ökad islamofobi och antisemitism efter kriget mellan Israel och Hamas och utvecklingen i Gaza.

Moskén på Södermalm drabbades i slutet av förra veckan av nedklottrade dörrar. Det är bara ett av flera hot- och hatbrott som drabbat muslimer och judar under senaste månaden.

– Vi har kameror som visar att det rör sig om en maskerad person som vid två tillfällen kort efter varandra klottrar ned dörrarna, säger Mahmoud Khalid som är direktör och imam i Södermalmsmoskén.

Vill se fortsatt bra samarbete mellan Sveriges judar och muslimer

Samtidigt vittnar judar i Sverige om en växande hotbild och att de är försiktiga med att bära kippa och davidsstjärna offentligt. En avrådan som bland annat judiska församlingen i Göteborg gick ut med redan i mitten av oktober.

Både Aron Verständig, judiska centralrådets ordförande, och imam Mahmoud Khalid uttrycker hur de inte vill att konflikten importeras till Sverige, utan vill se fortsatt bra samarbete mellan Sveriges muslimer och judar.

I videon kan du höra dem om haten och hoten i spåren av kriget mellan Israel och Hamas och händelseutvecklingen på Gazaremsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.