Polisstudenten Per Bylander

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att bli avskild från utbildningen strängt straff nog,” säger polisstudenten Per Bylander. Foto: Omar Daham

Lärarna om polisläckorna: Svårt att upptäcka

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndighetens säkerhetsavdelning har sett en ökning bland polisstudenter som har någon form av koppling till kriminella.

– Vår upplevelse är att det här ökar. Vi ser olika riskområden som ökar, säger Polisens säkerhetschef Ari Stenman.

Dagens Nyheters granskning visar hur kriminella bland annat riktar in sig på polisstudenter för att infiltrera polisens arbete. I några av fallen genom så kallade honungsfällor där den kriminella inleder en relation med polisstudenten.

”Det är då det inte upptäcks”

Sedan 1 januari 2023 har 12 polisstudenter fått sluta för att de bedömts vara en säkerhetsrisk, enligt siffror från Polismyndigheten.

– Vi ser då och då avskiljande som är kopplat till att man inte kan vara säkerhetsklassad längre, säger Jesper Hallgren, lärare på polisprogrammet vid Malmö universitet.

Han känner sig trygg med säkerhetsprövningarna men tycker att granskningen om polisläckor är alarmerande.

– De här prövningarna görs på ett adekvat sätt när man rekryterar. Det är svårt att ha ett helt säkert rekryteringsförfarande eftersom det handlar om människor som intervjuas som kan ljuga och anpassa det man ska säga. Det är då det inte upptäcks.

Rektorn: Viktigt att vara medveten i sociala medier

Pontus Bergh, studierektor för polisprogrammet på Umeå universitet, säger att skolan känner till det ”modus som används” och att det har införts nya utbildningsmål med fokus på den typen av problematik som är svår att komma åt.

– Det vi på utbildningen kan bli bättre på är att jobba stenhårt med studenterna så att de verkligen förstår vilka krav polisyrket ställer och vilka risker det finns.

Exempelvis menar Pontus Bergh att studenter kanske inte alltid tänker på hur de använder sina sociala medier.

– De kan lägga ut bilder i polisstudentuniform. Det är sådant som folk ser, registrerar, bedömer och samlar information om. Där måste man som student förstå vilka risker man utsätter sig för och göra medvetna val i det.

Polisbil med påslagna sirener

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sammanfattning på 60 sekunder: Poliser som läcker till gängkriminella Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.