• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bildmontage: Reporter och polisbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är utbrett, det är över hela landet och de sitter på strategiska positioner” – Hör DN:s reporter Åsa Erlandsson om tre olika fall av polisläckor. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Kriminella värvar poliser: ”Maffiametoder”

Uppdaterad
Publicerad

Polisanställda värvas av gängkriminella för att få dem att läcka hemliga uppgifter.

Polischefen ”Camilla” avslöjades av sina egna kollegor, visar DN:s granskning.

– Det finns ett hot på insidan av några av våra viktigaste samhällsfunktioner, säger Louise Brown, antikorruptionsexpert.

Sedan 2018 har 514 anmälningar om misstänkta läckor gjorts, visar DN:s kartläggning.

”Camilla” avslöjades av kollegorna

En av dem som valts ut av kriminella är ”Camilla” – som vid tidpunkten var chef över en grupp inom polisen specialiserad på grova brott, skriver DN i granskningen.

Camillas kollegor hade länge misstänkt att någon läckte information.

Hon avslöjades till slut av sina kollegor på ett hotell. Först lämnade en grovt kriminella man rummet och sedan deras kollega Camilla, skriver DN.

Hon dömdes för dataintrång och fick böter. Numera jobbar hon som chef på en offentligt finansierad verksamhet.

Antikorruptionsexperten: ”Maffiametoder”

Samhällsfunktionerna är sköra, säger Louise Brown.

– Det vi kan konstatera är att säkerhetsklassningen, rekrytering och uppföljning av säkerhetsrisker i personalen inte har fungerat.

Närmast i Sydeuropa ser vi korruption, säger Brown. Men brottsligheten i Sverige har flyttat fram sina positioner och det vi ser nu är ”nästa steg”.

– Det går att jämföras med maffiametoder när brottslingarna har infiltrerat offentlig sektor, våra viktigaste myndigheter och påverkar beslut som möjliggör mer brottslighet.

Säkerhetschef Ari Stenman: ”Svårt”

I samband med anställning inom polisen görs en grundutredning enligt Säkerhetsskyddslagen, berättar Ari Stenman, chef för polisens säkerhetsavdelning.

Bakgrundskontroller görs under hela anställningstiden.

– Det är klart, det är otroligt svårt att vid varje tillfälle känna till vad våra 38 500 anställda gör och vilka relationer de har.

Stenman tycker inte att Polismyndigheten har brustit i säkerhetsarbetet men säger att de ser allvarligt på vad granskningen visar.

– Men det är svårt att göra en mer noggrann kontroll utan att den blir alldeles integritetskränkande. Det är en balans.

Se DN:s reporter Åsa Erlandsson om tre av polisläckorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.