Man och flygplan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Peter Norman berättar om några förslag som kan bli verklighet för att vända utvecklingen med den minskade tillgängligheten till Arlanda. Foto: SVT

Larm om Arlanda: Går sämre än andra flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Tillgängligheten, som mäter resor till och från en flygplats, minskade mer på Arlanda än på flertalet andra flygplatser som ingick i en jämförelse.

– Det kan bli ganska skarpa förslag, säger Peter Norman, som fått regeringens uppdrag att vända utvecklingen.

En rapport som Swedavia, Visit Sweden och Region Stockholm låtit göra visar att resor till och från Arlanda flygplats minskat med 25 procent sedan 2018. Resorna gäller både till andra flygplatsdestinationer och att ta sig kollektivt till Arlanda.

Under samma period hade flygplatserna i till exempel Köpenhamn, Milano, Berlin, Wien, Köpenhamn, Dublin, Barcelona, München, Amsterdam och Paris en mer positiv utveckling. Här har man lyckats locka fler flygbolag och med fler stora flygplatsdestinationer i världen.

Regeringen vill se nya förslag

Regeringen har reagerat på rapporten genom att tillsätta en särskild utredning som precis har startat.

Peter Norman, regeringens utsedda utredare, menar att enklare resvägar till Arlanda kan vara ett sätt att göra flygplatsen mer attraktiv.

– Som nya tågspår, att dra fram Roslagsbanan till Arlanda, och fler bussar, säger Peter Norman.

Förslagen på hur Arlanda ska bli mer attraktivt ska presenteras sommaren 2026.

Video: Så påverkas Stockholms län av ett krympande Arlanda

Arlanda och konkurrensen med andra flygplatser

  • Stockholmsregionens/Arlandas tillgänglighet minskade med 25 procent mellan 2018 och 2023. Flygandet och tillgängligheten till europeiska städer har trots en snabb återhämtning efter pandemin minskat generellt. Men antalet flygförbindelser till och från Arlanda har minskat mer än jämförda regioner i Europa.
  • I analysen jämförs Stockholmsregionen med Helsingfors, Oslo, Hamburg, Milano, Berlin, Wien, Köpenhamn, Dublin, Barcelona, München, Amsterdam, Paris och London. Av de jämförda regionerna är det endast Oslo, Hamburg och Helsingfors som har en lägre tillgänglighet än Stockholm.
  • Stockholmsregionen hade redan före pandemin lägre tillgänglighet än flera av de övriga regionerna och skillnaderna har nu alltså ökat än mer.
  • Arlandas tillgänglighet minskade till alla regioner, både inrikes och utrikes. Utrikes minskade tillgängligheten mest till Asien och Europa.

Källa: Swedavia, Visit Sweden, Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.