Branden i lägenhetshuset i Botkyrka misstänks vara anlagd och utreds som mordbrand. Foto: Blåljusbilder

Brand i Botkyrka – misstänks vara anlagd

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 21.30 på torsdagskvällen fick räddningstjänsten larm om en explosion i ett lägenhetshus i Fittja i norra Botkyrka kommun. Explosionen visade sig senare vara en brand. Det är ännu oklart vad som orsakat branden men det ska ha varit ett explosionartat förlopp, vilket gör att den misstänks vara anlagd. En person skadades.

Totalt åkte 13 enheter från räddningstjänsten och en ambulans till platsen.

– Branden är släckt och under kontroll. Det är oklart vad som orsakat branden. Vi håller nu på att ventilera, sa Patrick Johansson, vakthavande befäl, en timme efter larmet.

Explosionartat förlopp

Strax före 23.00 uppger räddningstjänsten att de har undersökt lägenheterna för att hitta eventuella rökskador, och att de är på väg att lämna platsen.

Branden utreds inledningsvis som mordbrand, uppger Ola Österling på Stockholmspolisen.

– Den hade ett explosionartat förlopp, alltså att det brann väldigt snabbt, vilket gör att man misstänker att den är anlagd. Det var inget som exploderade, men det snabba förloppet tyder på att det kan ha varit anlagt med bensin eller något liknande, säger han.

En person är skadad och fördes till sjukhus med ambulans, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.