Bostadshus och man i bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niclas Blåklinth, ordförande för Företagsbostadsbolagen, beskriva vilka yrken som påverkas när företag får svårare att hitta bostäder till anställda och hur han vill lösa problemet. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Larmet: Företag i Stockholm får svårare att rekrytera – efter bostadsdom

Publicerad

Det har blivit svårare för företag att få tag på temporära bostäder att locka potentiella rekryteringar med. Nu larmar Företagsbostadsbolagen att situationen är ohållbar.

– Det har gått från illa till katastrofalt, säger Niclas Blåklinth, ordförande för Företagsbostadsbolagen.

Niclas Blåklinth jobbar med att hyra ut bostäder till företag och organisationer som har anställda som behöver flytta. Det rör sig om temporära bostäder som Niclas Blåklinth beskriver som ett mellanting mellan en vanlig bostad och ett hotell.

Nu har affärsmodellen kastats om, efter ett avgörande i Högsta domstolen i december 2022. Det var ett utländskt företag som hade hyrt en bostad via en mellanhand, som hade förhandlat bort besittningsskyddet. När fastighetsägaren sa upp kontraktet med mellanhanden hävde de i sin tur kontraktet med företaget.

I samband med det gick det utländska företaget till domstol och menade att de borde ha samma rätt i förhållande till fastighetsägaren som om de hade hyrt bostaden direkt till från denne. Och Högsta domstolen gav företaget rätt.

Praxis som hotar kompetensförsörjningen

I samma dom konstaterades också att man inte skulle göra skillnad på om man hyr till en privatperson eller ett företag.

Det här har, enligt Niclas Blåklinth, lett till en ändring i praxis som nu gör det i princip omöjligt att bedriva den typ av verksamhet som han gör. Och det hotar kompetensförsörjningen, menar han.

Hyresgästföreningen: ”Använder det för att driva upp priset”

Men Hyresgästföreningen tycker att avgörandet i Högsta domstolen är bra och menar att den typen av uthyrning har använts av fastighetsägare för att genom bulvanföretag driva upp priser och kringgå besittningsskyddet.

– Vår inställning är att man har använt den hyresformen för att undgå hyreslagen. Vi ser det varje dag. Det finns fortfarande ett upplägg att man har en mellanhand, men det är fastighetsägaren som använder det för att driva upp priset, säger Zeljko Kranjec, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen i region Stockholm.

Men han menar att de inte har något emot lägenhetshotell, så länge de inte används som ett sätt att kringgå regler.

– Sedan är hotellifieringen i Stockholm ett problem.

Handelskammaren: ”Stockholm är avskräckande”

Översiktsbild med båtar, vatten och bro i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tre av fyra företag säger att Stockholm är avskräckande.” – Hör Daniella Waldfogel, tillträdande vd för Stockholms handelskammare, om bostadsbristens hot mot kompetensförsörjningen. Foto: Arkivbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.