I Stockholms län bor 90 000 barn och unga i utsatta områden. I morgon presenterar Stockholms Handelskammare en rapport som menar att dessa riskerar att hamna i ett livslångt utanförskap om skolresultaten inte förbättras.
”Tillsätt kriskommission”
Rapporten ger en detaljerad bild av levnadsvillkoren i Stockholms läns 25 socioekonomiskt utsatta områden.
Den visar bland annat att skolor i dessa områden har bland de sämsta resultaten i länet. För att skapa en mer likvärdig skola sätter nu Handelskammaren press på regeringen att tillsätta en kriskommission och kommer att överlämna rapporten personligen till Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan. Handelskammaren menar att systemet med skolpeng inte är tillräcklig utan vill se ett dedikerat arbete med fokus på grundskolor i utsatta områden.
– Om skolorna inte levererar bra resultat och ungdomarna inte kommer ut på arbetsmarknaden bara för att de bor i ett utsatta område, då riskerar vi att få en situation med permanent utanförskap, det vore olyckligt för oss alla, säger Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, och fortsätter:
– Utbildning är nyckel till en bra framtid. Vi vill att man ska titta på goda exempel från dom skolorna som det går bra för, de finns internationellt men också i Sverige.
Men gör man inte det redan idag?
– Nej, inte i tillräcklig utsträckning annars skulle vi inte ha en sådan misserabel situation som vi har idag.
”Flera unga än vuxna”
Enligt rapporten bor det idag 500 000 människor i socioekonomiskt utsatta områden i hela landet, varav 250 000 bor i Stockholms län. I rapporten utmärker sig även den yngre befolkningen. Siffrorna visar att 36 procent av invånarna i de utsatta områdena är under 26 år. Att jämföra med 31 procent i övriga länet. Det motsvarar cirka 90 000 barn och unga.
Rinkeby och Tensta utmärker sig ytterligare. Här bor det över 40 procent under 26 år, vilket motsvarar totalt 15 000 ungdomar.
Färre kvinnor som söker jobb
Rapporten visar även att arbetslösheten är högre i utsatta områden än resten av länet. Antalet förvärvsarbetare för hela länet ligger på 80 procent men i de utsatta områdena är det endast drygt 62 procent. I området Rinkeby-Tensta är andelen nere i 51 procent.
Rapporten visar också att kvinnor, trots att dom ofta är högre utbildade än män, jobbar och söker jobb i mindre utsträckning.
– Vi måste se hur vi kan främja kvinnligt företagande. Vi har sett fler goda exempel på det och vi tror att satsa på kvinnor kan vara en nyckel i segregationen.
Fakta om Stockholms Handelskammares rapport om segregation
Rapporten ”Hård fakta” är framtagen utifrån statistik från polisen och Statistiska centralbyrån där man har brutit ner statistiken för att ge en bild av socioekonomiskt utsatta områden i Stockholms län med hög kriminalitet.
Rapporten visar vilka som bor i områdena, vad medborgarna jobbar med och vilka företag som bedrivs. Totalt handlar det om 25 utsatta områden i länet.
Handelskammaren har utgått från polisens definition av 25 utsatta områden. SCB har kvarter för kvarter gått igenom vilka som bor och verkar i områdena.