Bild på legionellabakterie

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stadsepidemiologen om legionellautbrottet som drabbat över 20 personer i Stockholms län. Foto: SVT

Legionellautbrott i Stockholm – 25 personer insjuknade

Uppdaterad
Publicerad

25 personer, främst i Stockholmsområdet, har insjuknat efter att ha smittats av en ovanlig legionellabakterie. Enligt Folkhälsomyndigheten misstänks smittan komma från jordpåsar.

– Det kan liknas vid en allvarlig lunginflammation, säger Magnus Gisslén, stadsepidemiolog och professor i infektionssjukdomar.

Sedan maj i år har 25 personer i Sverige drabbats av den mycket ovanliga bakterien legionella longbechae. 15 av de som insjuknat är från region Stockholm. Smittan härstammar från jord, och i flera av fallen misstänker man att de som insjuknat gjort det efter att ha öppnat jordpåsar.

– Främst är det när man andas in jorddamm som man kan smittas, säger Magnus Gisslén, stadsepidemiolog och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademien.

Det här kan man göra för att skydda sig

För att undvika att bli smittad är det bra att öppna påsarna utomhus och i miljöer där dammet inte sprids lika lätt.

– Om jorden är torr kan man även vattna den innan man börjar arbeta med jorden, säger Magnus Gisslén.

Se videon ovan för att höra varför Magnus Gisslén tror att det är flera personer i region Stockholm som blivit smittade.

fakta om legionella (legionärssjuka)

Vad är legionella?

Legionellabakterier förökar sig i stillastående vatten och kan finnas i vattenledningar, duschar, och bubbelpooler. De kan orsaka pontiacfeber (lindrig influensaliknande symtom) eller allvarlig lunginflammation.

Så smittar legionella

Smitta sker genom inandning av finfördelade vattendroppar, t.ex. vid duschning eller i bubbelpool. Bakterierna finns även i jord, men smitta genom inandning av jorddamm är ovanligt. Smittar ej mellan människor.

Riskgrupper

Personer med nedsatt immunförsvar, äldre och rökare löper högre risk att bli sjuka. Vanligt att bli smittad utomlands.

Anmälningspliktig sjukdom

Legionella måste rapporteras av läkare till regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten.

Symtom

Inkubationstiden är 5-6 dygn. Symtom kan inkludera hög feber, huvudvärk, muskel- och ledvärk, andningssvårigheter, diarré och förvirring.

Behandling

Legionellaorsakad lunginflammation behandlas med antibiotika och kräver ofta sjukhusvård. Tidig behandling leder nästan alltid till tillfrisknande.

När och var ska man vård?

Kontakta vårdcentral vid symtom som kan bero på legionella. Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vid andningssvårigheter, sök genast vårdcentral eller akutmottagning.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.