”Det är viktigt att betona att vi inte säljer till vem som helst” säger kommunstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Delar av Lidingöhem säljs av – hundratals berörs

Publicerad

Planerna på att sälja Lidingö kommuns bostadsbolag har skapat heta diskussioner och fått över 4800 namnunderskrifter som krävde folkomröstning i frågan. Nu omstruktureras istället bostadsbolaget. 

Det blir ingen folkomröstning om Lidingöhem ska säljas eller inte. Under måndagen presenterade Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet en ny lösning. Det kommunala bostadsbolaget ska omstruktureras vilket innebär både att fastigheter behålls, utvecklas och säljs. 

Äldreboenden blir kvar

Enligt majoriteten och Centerpartiet så kommer äldreboenden i Tor, Baggeby Gård och Frimuraren behållas i stadens ägo. Lidingöhems bestånd i stadsdelarna Centrum, Torsvik och Rudboda blir också kvar.  

Lidingöhem

Hur vill ni utveckla de här områdena? 

– Det gäller både mark och bostäder. På vissa stället kan vi bygga nytt och bygga till, exempelvis på parkeringar. Vi vill inte göra några dåliga affärer med Lidingöbornas tillgångar, så vi ser inte att det är en bra idé att sälja dessa områden, säger Carl-Johan Schiller, kommunalråd (KD).

”Vi kommer välja en långsiktig hyresaktör”

Enligt kommunstyrelsens ordförande kommer ett hundratal lägenheter säljas av till en privat aktör.

– Det är viktigt att betona att vi inte säljer till vem som helst. Vi kommer välja en långsiktig hyresaktör. Vi tror att det kommer leda till en bättre förvaltning av Lidingöhem, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman, kommunstyrelsens ordförande (M).

Än så länge finns det ingen påtänkt hyresaktör men Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) räknar med att förfrågningar ska komma in. Politikerna menar att att omstruktureringen kommer frigöra 658 miljoner kronor som ska användas till investeringar som den nya Lidingöbron, förskola och infrastruktur. 

Men är det inte viktigt att ha kvar allmännyttan?  

– Allmännyttan har spelat ut sin roll eftersom de sköts på samma sätt som ett privat bolag. Men problemet på Lidingö är inte att det inte finns folk som vill bygga, utan att det saknas byggbar mark. Vi vill utveckla Lidingö på ett försiktigt sätt i samklang med öns karaktär. Det kan vi göra med privata aktörer lika gärna som med ett kommunalt bolag. Där det finns privata företag behöver inte kommunen agera. 

Ingen folkomröstning

Lidingöbornas initiativ om folkomröstning har varit uppe för diskussion hos politikerna men de fyra partierna anser inte att det är aktuellt. 

– Vår uppfattning är att det bara ska användas när det inte finns andra vägar framåt. Den här frågan lämpar sig inte för en folkomröstning. Det går inte att säga ja eller nej, säger Carl-Johan Schiller.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman, kommunstyrelsens ordförande (M) instämmer.

– Det har verkligen inte varit lätt, det är en komplex fråga. Men nu har vi landat i att det här blir bäst.

Den 20 juni ska beslutet fattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lidingöhem

Mer i ämnet