Sport- och fritidsprylar som samlas in under Lidingöloppshelgen kommer sedan gå att låna på Fritidsbanken. Foto: Pontus Ludahl och Fredrik Sandberg/TT

Lidingöloppet samlar in sportutrustning

Publicerad

I samband med Lidingöloppshelgen samlar organisationen bakom loppet in begagnad sport- och friluftsutrustning till förmån för Fritidsbanken. Fritisdsbanken är en ideell organisation som lånar ut utrustning gratis för att fler ska få möjlighet att prova på olika idrotter och friluftsaktiviteter.

Fritidsbanken finns på drygt 70 platser runtom i landet och är som ett bibliotek med sport- och fritidsprylar, vilka man får låna gratis i upp till 14 dagar. I Stockholmsområdet finns Fritidsbanken i Botkyrka, och man planerar att öppna även i Upplands Väsby och Norrtälje.

– Det finns väldigt mycket sport- och fritidsutrustning i svenska hem som ligger och samlar damm. Genom att samla in den här utrustningen vill vi göra det möjligt för alla att ha en aktiv fritid och att prova på olika aktiviteter, säger Henric Byström, varumärkes- och kommunikationsansvarig på Fritidsbanken.

Bland sakerna man kan låna finns skidutrustning, skridskor, fotbollsskor, bordtennisrack, golfklubbor och flytvästar.

– Vissa aktiviteter gör man kanske bara några dagar om året, och då passar det bättre att låna än att köpa, säger Henric Byström.

Lämnar kvar löparskor

Under Lidingöloppshelgen kommer det finnas särskilda insamlingslådor på Grönsta gärde för de som vill lämna sina saker till Fritidsbanken.

– Vi hoppas att många deltagare och Lidingöbor ska passa på att rensa i sina förråd och skänka det som inte längre används. Det här är ett sätt att främja både hållbarhet och möjligheten för fler att prova på idrott som vi verkligen uppmuntrar, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på Lidingöloppet.

– Vi vet av erfarenhet att vid den här typen av lopp så brukar det bli en del utrustning som lämnas kvar. I det här fallet är det då i huvudsak löparskor, som folk kanske inte vill se längre efter loppet, så vi tror vi kan få in en del på det här sättet, säger Henric Byström på Fritidsbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.