Tillsammans med andra kvinnor har Amineh och Sahera skrivit en bok om hur man lär sig att läsa och uttala orden. Foto: SVT

Från analfabeter till författare – kvinnorna i Tensta tar igen förlorad tid

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnoverksamheten Livstycket i Tensta har länge utbildat och gett stöd åt nyanlända kvinnor. Deltagarna har skrivit en bok om hur man kan lära vuxna personer att läsa och skriva. Samtidigt har det blivit märkbart mycket svårare att få ut kvinnor på arbetsmarknaden den senaste tiden.

– Det finns inte så många enkla jobb där ute, säger Birgitta Notlöf, grundare av Livstycket.

– Tänk dig själv att ditt barn kommer hem med läxor och du vet inte vad det står. Vi kan inte förstå hur det är, säger Birgitta Notlöf på Livstycket.

Livstycket är ett kunskaps- och designcenter i Tensta som kombinerar praktiskt hantverk med undervisning i svenska. Varje termin tar de emot cirka 100 kvinnor och mellan 20-30 av dem brukar sakna läs- och skrivfärdigheter. För att ta itu med det startade Birgitta Notlöf en lärogrupp som skulle lära kvinnorna att läsa och skriva.

– Det är många som kommer hit och har traumatiska upplevelser men genom praktiska moment, när vi syr och samtalar så kan vi hitta orden och lära oss uttala ljud, säger Birgitta Notlöf.

Många ”enkla jobb” kräver läsförmåga

Förhoppningen är att få ut kvinnorna i arbete. En del har kommit vidare till studier och arbete efter att ha deltagit i Livstyckets verksamhet, men inte alla.

– Alla pratar om enkla jobb och tar städhjälp som ett exempel, men även där behöver du körkort och kunna läsa på förpackningar. Att lära sig läsa och skriva tar tid och det tar minst ett och ett halvt år att bygga upp orden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.