Birgitta Sköld (LP) ordförande i omsorgs- och socialnämnden Lidingö stad, Marina Florin samordnare av utbildningssatsningen och Ingegerd Smedensjö från Kvinnojouren Kerstin berättar om deras arbete mot våld i nära relationer. Foto: SVT

Lyckat samarbete mot våld i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

I Lidingö stad har 140 personer det senaste året utbildats för att bättre se och fråga om våld i nära relationer. Det är personal från omsorgs- och socialförvaltningen, Kvinnojouren Kerstin och skolkuratorer som fått utbildning. Den nya kunskapen ska säkerställa att stadens invånare får rätt stöd och hjälp i tid.

Det var i en kartläggning av våld i nära relationer bland invånarna på Lidingö som det visade sig att andelen drabbade var högre än i riket som helhet. Undersökningen blev klar i februari 2016 och var en väckarklocka för stadens politiker.

Totalt hade 26 procent av Lidingöborna upplevt någon typ av våld i en nära relation – 31 procent av kvinnorna och 20 procent av männen.

Lidingö stad storsatsade då på en utbildning för sin personal för att kunna hjälpa Lidingöborna bättre. Under två och en halv utbildningsdagar har 140 personer inom socialtjänsten fått ökad kompetens när det gäller att se, fråga om och möta våld i nära relationer.

I klippet ovan kan du höra mer om arbetet mot våld i nära relationer.

Mödrarvård och äldreomsorg

Även en del skolkuratorer, skolsköterskor, polis, personal inom mödrarvården, äldreomsorgen och socialpsykiatrin har utbildats. Dessutom har Kvinnojouren Kerstin på Lidingö varit med och ubildat. Utbildningssatsningen är nu en del av det framtida strategiska arbete som staden satsar på.

Marina Florin, stadens samordnare för våld i nära relation, pekar på vikten av samsyn i arbetet mot våld i nära relationer.

– I utbildningen ingår allt från kunskap om gällande lagar och föreskrifter till dokumentation och organisation. Vi varvar teori med praktiska exempel för att skapa kunskap och förståelse. Nu ska vi inom förvaltningen arbeta vidare mot våld i nära relationer och skapa rutiner samt effektivare samarbete mellan de olika verksamheterna, avslutar Marina Florin.

Rekord i stödsamtal

– Det är just för att konsekvenserna blir så allvarliga för de som drabbas som det här är så viktigt, säger Birgitta Sköld, Lidingöpartiet, som är ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

– Det senaste året har vi haft rekord i antalet stödsamtal. Jag tror att det här beror på att det har blivit har en större öppenhet runt det här ämnet, säger Ingegerd Smedensjö från Kvinnojouren Kerstin på Lidingö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.