• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Vi väntar på regeringens lagförslag, säger Peter Carpelan (M) personallandstingsråd. Foto: Anna Molander/Landstinget

M: ”Det enda vi hade synpunkter på var karantänsreglerna”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Socialdemokraterna ett förslag till nya etiska regler som bland annat ska underlätta att öka insynen när landstinget använder konsulter och förhindra jäv. Men när det kom till karantänsreglera så hade alliansen synpunkter – de vill invänta regeringens arbete.

Inför en karantänsperiod mellan politiska uppdrag och inblandning i verksamheter som gör affärer med landstinget. Det är ett av Socialdemokraternas förslag i en ny etisk uppförandekod som bland annat ska förhindra jäv men också ge ökad insyn i landstingets affärer.

– Vi är helt överens med Socialdemokraterna, det enda vi hade synpunkter på var karantänsreglerna, säger Peter Carpelan (M) forsknings- och personallandstingsråd.

”Regelverket kan inte bara gälla i ett landsting”

Enligt Peter Carpelan (M) pågår det redan ett arbete i landstinget med att se över karantänsreglerna för höga tjänstemän och heltidspolitiker.

– Där tar vi fram nya riktlinjer. Det är 45 000 anställda inom landstinget i Stockholm, det kan alltid finnas skäl att förnya och förbättra vår policy eller förtydliga någonting. Vi väntar på regeringens lagförslag, ifall det finns något som vi kan applicera till landstingets arbete. Det är viktigt att regelverket ser likadant ut över hela Sverige – regelverket kan inte bara gälla i ett landsting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.