Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) Foto: Erika Walukiewicz/SVT

M-topp backar om chockhöjda arvoden i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Norrtälje gav sig själva en rejäl löneökning. Nu backar den politiska kommunledningen från beslutet.

”När det gäller gårdagens beslut i kommunfullmäktige om höjda arvoden till förtroendevalda har det mötts av skarp kritik som vi har tagit stort intryck av. Min inställning är att ett sånt här beslut måste ha en bred förankring i kommunfullmäktige, vilket har brustit i det här fallet. Det gick för fort och jag har kommit till slutsatsen att beslutet behöver göras om”, skriver Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, i ett sms till SVT och fortsätter:

”Jag kommer därför kalla samtliga gruppledare från övriga partier till samtal om hur vi bör jobba med frågorna framöver och förslagsvis överlåta ansvaret till den tillträdande val- och demokratinämnden som tillträder efter nästa fullmäktigemöte”.

Under måndagen klubbade Norrtäljes nya styre, bestående av M, SD, KD och L, igenom en höjning av politikernas arvoden. Kommunstyrelsens ordförande skulle få en lön som motsvarar 60 procent av statsministerns, i stället för 60 procent av statsrådens – alltså övriga ministrarnas – löner som det var tidigare.

Beslutet skulle ge ordföranden Bino Drummond en löneökning på 23 400 kronor, till 110 400 kronor i månaden. Det vill säga en ökning med nästan 27 procent.

Starka reaktioner

Detta fick oppositionen i Norrtälje att reagera starkt, bland annat eftersom förslaget inte hade beretts i kommunfullmäktige innan det röstades igenom under måndagens möte.

– Bino Drummonds lönehöjning med 23 400 kronor i månaden motsvarar en hel månadslön för en lokalvårdare, sa Lotta Svenander (S), ordförande för fackförbundet Kommunal i Norrtälje.

Även Jessica Hilwëyn (V) reagerade starkt.

– Det är väldigt magstarkt att försöka smyghöja sina arvoden på det här sättet. Skamligt, sa hon från talarstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.