Borgarrådet Ceclia Brinck (M) vill se en alternativ plan från de styrande politikerna. Foto: TT/SVT

M-politiker om sopstrejken: Varning för råttinvasion

Uppdaterad
Publicerad

Med sopstrejken inne på sin andra dag vill nu borgarrådet Cecilia Brinck (M) att det presenteras en alternativ plan från politikerna i Stockholm.

– Vi vill inte se en råttinvasion i sommar.

Om strejken drar ut på tiden finns risken att sopberg växer sig stora i flera delar av länet. M-politikern och oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck vill inte lägga sig i de arbetsrättsliga förhandlingarna.

Men hon ser gärna att politikerna kliver in. Framförallt vill hon se att trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) presenterar en plan för hur man ska undvika att Stockholm blir en stinkande skräphög i sommar.

– De måste vara tydliga och ge en försäkran om att Stockholms stad har en plan. Det här kan dra ut på tiden, vi vet ju inte hur länge strejken varar.

”Ökande hälsorisker”

Cecilia Brinck (M) tror att strejken kan få allvarliga konsekvenser där hälsoriskerna för stockholmare och besökare ökar.

– Det har i och för sig varit långt ifrån råttfritt innan det här hände, men det kan bli riktigt varmt och otrevligt.

Dessutom kan stans rykte förändras till det sämre.

– Stockholm är känt för att vara rent och vackert, men det finns en risk att den bilden ändras nu. Vi är ju mitt uppe i turistsäsongen nu också.

Tror att det löser sig

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) tror dock på att strejken kan komma att avslutas ganska snart.

– Stadens fokus har hela tiden varit att sophanteringen ska fungera. Just nu koncentrerar vi oss på att företaget får igång sin verksamhet igen.

Men om de inte får det öppnar hon upp för att andra företag kan skicka in sina sopåkare där strejk råder.

– Sophanteringen rör sex distrikt. Det finns många olika entreprenörer i stan som kan komma in och hjälpa till med det värsta.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.